Barista بطور کلی به شخصی گفته میشود که وظیفهی تهیهی قهوه در کافه را بر عهده دارد. آیا قصد راه اندازی کافه دارید؟ تصمیم گرفتهاید باریستا شوید و در کافهتان برای مشتریها قهوه سرو کنید؟ کافه لاته و کاپوچینو تهیه کنید؟ آیا میدانید برای اینکه به یک باریستای حرفهای تبدیل شوید به چه مهارتهایی نیاز دارید و چگونه باید آنها را کسب کنید؟ با ما همراه باشید…
8 توصیه کلیدی برای تبدیل شدن به یک باریستای حرفهای ( Pro Barista )
1 – ریلکس باشید و با اعتماد به نفس برخورد کنید
یکی از مواردی که به وفور در باریستاهای تازه کار دیده میشود دستپاچگی و عدم آرامش در محیط کاریست. هنگامی که یک مشتری به کافهتان میآید و قصد سفارش یک لاته را دارد و یا اینکه چند نفر باهم در صف هستندکه یک شات اسپرسوی عالی نوش جان کنند دستپاچه نشوید! به خودتان اعتماد داشته باشید و به خود بگویید یکی از بهترین لاتهها را تهیه خواهم کرد. همواره سعی کنید در مقابل مشتری آرامش خود را حفظ کنید و با اعتماد به نفس برخورد کنید بطوریکه در مشتری نیز این احساس به وجود بیاید که شما کار خود را به خوبی بلدید و مدتهاست که Barista هستید!
2 – از اشتباهات خود به نحو احسن استفاده کنید
به یاد داشته باشید شما تنها کسی نیستید که اشتباه میکنید. تمام کسانی که به تازگی Barista شدهاند ممکن است بارها مرتکب اشتباه شوند. حتی باریستاهای حرفهای که ماهانه یا سالانه مورد تقدیر قرار میگیرند نیز هنگامی که برای نخستین بار کار خود را شروع کردهاند قطعا مانند امروز حرفهای نبودهاند و اشتباهاتی داشتهاند. لاتهای که تهیه میکنید آنطور که میخواهید مطابق میل شما نیست؟ قهوهی شما مطابق با استانداردهای حرفهای نیست؟ اصلا نگران نباشید، این اشتباهات در آغاز کار طبیعی است، مهم این است که بتوانید از این اشتباهات استفاده کنید و روز به روز روند کار خود را بهبود ببخشید.
[alert style=”success”] حتما مطالعه کنید : باریستا کیست؟ [/alert]
3 – دانش خود را بالا ببرید
این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که Barista بودن تنها به تهیهی یک لاتهی زیبا با طرحی بینظیر روی آن نیست! این تنها بخشی از ظاهر کار است. آن چیزی که باعث میشود در این حرفه ماندگار شوید و روز به روز علاقهتان نیز نسبت به باریستا بودن و کافهداری بیشتر شود، سطح بالای دانش شما در زمینهی قهوه میباشد. یک مشتری که به کافه میرود علاوه بر اینکه محیط کافه و چیدمان برایش اهمیت دارد این نیز مهم است که چه اسپرسویی به او میدهید. ممکن است بسیاری از مشتریان تفاوت یک اسپرسوی خوب و یک اسپرسوی عالی را متوجه نشوند اما کسانی که قهوهخور حرفهای هستند قطعا میدانند تفاوت آن چه میزان است. بسیاری از مواقع رعایت نکات ریزی که شاید به نظر شما کم اهمیت باشند میتواند به شما کمک بسیاری کند. بنابراین سعی کنید انواع دانههای قهوه را به خوبی بشناسید، بدانید نسبت موادی که با هم ترکیب میکنید هرکدام چقدر باید باشد، قهوهسازها و نوع آنها را بشناسید و مواردی از این قبیل.
4 – خوش برخورد باشید
متاسفانه در بسیاری از باریستاها این باور وجود دارد که تصور میکنند هرچقدر اخموتر باشند حرفهای تر بنظر میرسند! بهتر است خودتان را جای مشتری بگذارید و به یک کافه بروید و با Barista صحبت کنید و یک قهوه سفارش دهید. دوست دارید چه برخوردی با شما بشود؟ طبیعتا همهی مردم کاسبان خوش اخلاق و کسانی که لبخند روی لبشان است را بیشتر دوست دارند! فکر نکنید که برای حرفهای بودن و تبدیل شدن به یک باریستای خوب باید بداخلاق باشید و با مشتری ارتباط کلامی نداشته باشید. اتفاقا بهتر است برعکس عمل کنید، هرچه با مشتری صمیمیتر شوید در آیندهی کاری شما نیز موثرتر است. هنگامی که مشتری در مورد چیزی مثل روش دمآوری قهوهها، نوع قهوه و … سوال میپرسد با لبخند و صادقانه جواب او را بدهید. البته اینکه تمام فوت و فن کارتان را به مشتری بگویید و بیش از حد با او صمیمی شوید چندان خوشایند نیست اما اینکه سعی کنید همیشه ارتباط کلامی خود را هر چند به مقدار کم با مشتری حفظ کنید باعث بهبود کار شما خواهد شد.
5 – حجم کار خود را در نظر بگیرید و مطابق آن هزینه کنید
شاید هزینه کردن برای یک اسپرسو ساز تمام اتوماتیک و یا یک آسیاب قهوهی گران قیمت برای شروع کار شما چندان گزینهی مناسبی نباشد. معمولا در آغاز راه اندازی کافهها از لوازم و ماشین آلات معمولی استفاده میکنند. چون برای شروع کارکافی است و نیازی به هزینهی زیاد نیست. البته این بستگی به نوع کافه، اندازهی آن و محلی که برای کافه در نظر گرفتهاید دارد. شاید شما قصد داشته باشید یک کافهی حرفهای و بزرگ راه اندازی کنید پس ممکن است مشتریان شما زیاد شوند و احتیاج به دستگاههای حرفهای داشته باشید. البته اگر برای نخستین بار است که میخواهید کافه تاسیس کنید و به عنوان یک Barista فعالیت کنید برای شروع کار بهتر است از یک کافهی کوچک و تجهیزاتی معمولی استفاده کنید. نگران نباشید، اگر کار شما بعدا گسترش پیدا کرد میتوانید اقدام به تعویض دستگاهها بکنید!
6 – محیط کافه مهم است
از محیط کافه غافل نشوید. البته منظور ما از محیط کافه، یک کافهی پر زرق و برق و با لوازمی فوق العاده و گران قیمت نیست. محیط کافه یک محیط خاص است. اکثر کسانی که به کافه میروند دوست دارند برای ساعاتی که شده از زندگی ماشینی و شهری فاصله بگیرند و به معنای واقعی احساس آرامش و راحتی کنند. سعی کنید از ابزار و لوازمی ساده و نه چندان گران قیمت برای محیط کافه استفاده کنید. اینکار علاوه بر اینکه هزینهی شما را کاهش میدهد میتواند حس بهتری را نیز به مشتری انتقال دهد. برای اینکار به ذهن خود فرصت بدهید و از خود خلاقیت بروز دهید. سعی کنید خودتان حضورا به چند کافه بروید و محیط آنها را باهم مقایسه کنید و از آنها الگو بگیرید. خودتان را جای مشتری بگذارید و ببینید کدام محیط برای شما آرامشبخشتر است و در کدام محیط بیشتر احساس راحتی کرده و با آن ارتباط برقرار میکنید. سعی کنید برای محیط کافه از ایدههای خوب دیگران استفاده کنید و خود نیز خلاقیت به خرج دهید. به یاد داشته باشید محیط کافه برای مشتری بسیار مهم است.
7 – منوها و مواد اولیه را بخوبی بشناسید
همانطور که گفتیم قبل از اینکه به یک Barista تبدیل شوید باید به خوبی تحقیق کرده و دانش خود را در مورد هرآنچه به قهوه مربوط است افزایش دهید. منوهای کافهها را بشناسید و تحقیق کنید برای هر نوشیدنی چه مواد اولیهای نیاز است. سعی کنید همواره از تمام مواد اولیهای که میخواهید استفاده کنید موجود داشته باشید. اینکه یک مشتری به کافهی شما مراجعه کند و درخواست یک نوشیدنی بدهد که شما نتوانید برای او تهیه کنید قطعا یک بازخورد منفی خواهد داشت.
8 – از ظاهر خود غافل نشوید
ظاهر آراسته و مرتب برای یک Barista همواره باید در اولویت باشد. سعی کنید از لباسهای جذاب و خوش پوش استفاده کنید و همیشه آنها را تمیز و مرتب نگه دارید. علاوه بر آن، به دور و برتان نیز توجه داشته باشید. مرتب و منظم بودن وسایل و تجهیزات اطرافتان بسیار مهم است. میز کار خود را همیشه تمیز نگه دارید و سعی کنید دور و برتان را شلوغ نکنید. پس از تهیهی هر نوشیدنی، موادی که برای آن استفاده میکنید را حتما در جای خود قرار دهید. اهمیت دادن به مواردی از این قبیل حس اطمینان و اعتماد را در مشتری تقویت میکند. شما خودتان دوست دارید به کافهای بروید که Barista در آن خوش پوش و تمیز و مرتب باشد و در کافه همه چیز سرجای خودش باشد و یا اینکه یک کافهی شلوغ و درهم برهم؟!!
قهوه ایلیا در کنار شما و همراه شماست!