وقتی صحبت از موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee ) میشود ، شاید تصور شنونده تهیه نوع خاصی از قهوه با یک ترکیب پیچیده بوسیله یک دستگاه فوق مدرن باشد . اگر شما از این گروه میباشید ، باید به شما متذکر شوم سخت در اشتباه هستید . پیش از هر چیز باید بدانید موج سوم قهوه یک مفهوم ، یک فرهنگ ، یک تمدن است که شما را وارد دنیای جدید احترام متقابل ، بین بشریت و طبیعت میکند . اگر شما این مفهوم رو درک نکنید ، هیچ وقت نمیتوانید یک قهوه موج سوم تهیه کنید و هیچ گاه نخواهید توانست ، قهوه ساز نسل سوم را به کار گیرید . در این مقاله قصد داریم مفهوم موج سوم را به روشنی برای شما بیان کنیم ، سپس به تاریخچه آن بپردازیم و بعد از آن شما را با انواع قهوه سازهای نسل سوم آشنا کنیم .
مفهوم موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee )
موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee ) یک مفهوم فلسفی است که زاییده احترام متقابل بین بشریت و طبیعت است . جایی که به قهوه شخصیت داده میشود . روی کلمه شخصیت تاکید بسیار میکنیم زیرا زمانی شما واژه احترام را میپذیرید که شخصیتی برای مخاطب خود قائل شوید . این گفته را باریستاها به خوبی متوجه میشوند . یک باریستای حرفه ای تاثیر احترام بر فنجان قهوه را به خوبی درک میکند .
در موج سوم قهوه تصمیم گرفتیم دانهی قهوه را از زمان تولید ، این که در کدام مزرعه ، تحت چه شرایطی و به دستان توانمند کدام کشاورز پرورش یافته ، با چه روشی فرآوری شده و چگونه رست شده و از چه طریقی به دست ما رسیده است مورد بررسی قرار داده و با تمرکز بر زمان ، میزان حرارت و روشهای نوین دم آوری با استفاده از قهوه سازهای نسل سوم ، به آرامی و متانت ، هنرمندانه قهوه ای فوقالعاده تهیه کنیم .
با توجه به مطالبی که گفته شد باید دانه های سینگل اورجین ( Sinle Origin ) قهوه را بدون واسطه تهیه کنیم و محیطی آرام و کاملا مستقل برای طرفداران موج سوم فراهم کنیم . دیگر از قهوه های بیرون بر مثل بسیاری از برندهای موج دوم ( استارباکس ، دانکین دونات و… ) دوره مکدونالیسم خبری نیست . قرار نیست ترکیبات متفاوت قهوه مورد استفاده قرار گیرد . ما در موج سوم قهوه ای اصیل را با هنر خود در آمیخته ایم و محترمانه بهترین قهوه را از بهترین روش ها استخراج میکنیم . عطر و رایحه واقعی قهوه تنها از طریق قهوه های موج سوم قابل بررسی و انتقال است .
برای درک بیشتر موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee ) به مراسم خاص و باشکوهی که در سرو چایی انگلیسی و ژاپنی وجود دارد ، توجه کنید . قهوه این دانه محبوب و با ارزش واقعا استحقاق این احترام را دارد . با توجه به مفاهیم بالا قهوه نسل سوم اینگونه تعریف میشود :
” جنبشی که در حال حاضر در جامعه وجود دارد و قهوه را به عنوان نتیجه زحمات یک هنرمند و صنعتگر به حساب میآورد و در کلیه مراحل تولید از مبدا تا مقصد با علم و احترام با قهوه رفتار شود موج سوم قهوه نامیده میشود . “
تاریخچه موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee )
واژه موج سوم در سال 2002 میلادی ابداع شد و ریشه آن به جنبش های دهه 70 تا 90 قرن بیستم در ایالات متحده امریکا باز میگردد . هم زمان با این تغییرات ، جنبشهایی مشابه در کشورهای کانادا ، استرالیا ،نیوزیلند و اسکاندیناوی رخ داد . قهوه موج سوم نیز در راستای همین تغییرات به عنوان نوع خاصی از قهوه در جهان شناخته شد . برای آشنایی بیشتر با فلسفه موج سوم ، کتاب موج سوم نوشته الوین تافلر را مطالعه کنید .
اولین مقاله موج سوم قهوه در نشریه انجمن تخصصی قهوه آمریکا در ماه نوامبر سال 2002 میلادی منتشر شد . بعد از آن مقالات متعددی در روزنامه ها و مجلات مختلف به چاپ رسید .
در ماه مارس 2008 منتقد غذا و دارو آقای جاناتان گلد ( Jonathan Gold ) با چاپ مقاله خود در هفته نامه ال ای ( LA Weekly ) برنده جایزه پولیتزر ( Pulitzer Prize ) شد . وی در این مقاله نوشت : ” اولین موج از فرهنگ قهوه امریکا را شرکت فولجرز ( Folgers ) در ابتدای قرن بیستم بر روی میزهای پذیرایی ما آورد ، بعد از آن در دهه 1960 با حرکت هوشمندانه ارائه قهوه های بدون کافئین و اسپرسوهای معروف توسط استارباکس ( Starbucks ) و سایر برندهای معروف قهوه ، موج دوم به راه افتاد . در حال حاضر ما با گسترش تکامل صنعت قهوه در موج سوم قرار داریم که به جای کشورها ، مزارع قهوه را بشناسیم . به جای آنکه دانه های قهوه های ناشناس را برای خلق مشخصه خاص بسوزانیم ، آنها را به آرامش رست میکنیم و قهوه ای با عطر و طعم پاک ، خالص و گرانبها به مشتری ارائه میدهیم . “
امواج قهوه به اختصار به شرح ذیل میباشد :
موج اول قهوه ( First Wave Of Coffee ) : رشد مصرف قهوه
موج دوم قهوه ( Second Wave Of Coffee ) : معرفی کردن و لذت بردن از قهوه اسپشیالیتی ( Specialty Coffee )
موج سوم قهوه ( Third Wave Of Coffee ) : خرید قهوه از خاستگاه آن و استفاده از روش های هنرمندانه و نوین در تولید قهوه
در حال حاضر قهوه های موج سوم در کافی شاپ های مستقل در سراسر دنیا سرو میشود ، دلیل آن نیز بخاطر نظارت بر محصول و ارائه قهوه منحصر بفرد میباشد . ولی تعدادی شرکت نیز وجود دارند که کسب و کار خود را گسترش داده و شعبات متعددی از کافی شاپ های متعلق به خود را دارند . شرکت اینتلیجنتسیا ( Intelligentsia Coffee & Tea ) در شیکاگو و الینویز ، شرکت استامپتون ( Stumptown Coffee Roasters ) در پورتلند و اورگون و شرکت کانتر کالچر کافی ( Counter Culture Coffee ) در دورهام و کارولینای شمالی ، شرکتهای معروف فعال در زمینه نسل سوم قهوه در آمریکا میباشند .
رشد روز افزون طرفداران موج سوم قهوه در جهان ، سبب شد که سرمایه گذاران این عرصه با دید دیگری به آن بنگرند . همانطور که در سال 2014 شرکت استارباکس ( Starbucks ) با سرمایه گذاری 20 میلیون دلاری در فرآیند رست محصولات قهوه و اتاق مزه خود ، قهوه های موج سوم را هدف قرار داد . این کمپانی با قراردادن دستگاههای خودکار اسپرسو در فروشگاه هایش ، قهوه های نسل سوم را به مبارزه طلبیده است .
معرفی انواع قهوه ساز نسل سوم ( Third Generation Coffee Makers )
همانطور که قهوه های موج سوم از انواع مختلف و منحصر بفرد قهوه تهیه میشوند ، روشهای متعدد و ابداعی بسیاری هم وجود دارند که به تعدادی از بهترین آنها اشاره میکنیم .
- قهوه سازهای دم سرد
- قهوه ساز V60
- قهوه سازآئروپرس
- قهوه ساز کافه سولو
- قهوه ساز کمکس
- قهوه ساز وکیوم پات ( سایفون )
- قهوه ساز فرنچ پرس
میتوانید برای مطالعه بیشتر در مورد هر یک از روشهای فوق بر روی آنها کلیک کنید .
منابع :
سپاس فراوان بابت مطالب اموزنده
سپاس از شما دوست عزیز
با سلام و خسته نباشید
کدوم یک از قهوه سازهای موج سوم کیفیت خروجی بهتری داره ؟
سلام. سایفون سرآمد همه دستگاه های نسل سوم هستش .
سلام وقت به خیر
من کلد برو دارم مارک گتر مخزن وسطیش از دستم افتاد شکست از کجا میتونم تهیه کنم.
سپاسگزار
سلام.ممنون. خیر تاسفانه