اسپرسو نوشیدنی بسیار محبوب و خوش عطر که بی شک هر کس حداقل یکبار این نوشیدنی را چشیده است. بسیاری از قهوه نوشان و علاقه مندان به قهوه از نوشیدن قهوه اسپرسو بسیار لذت میبرند اما بسیاری از آنها توانایی آن که خود یک اسپرسو خوب و با کیفیت در خانه تهیه نمایند و به همین دلیل به کافهها روی میآورند. اما چرا ؟ همانطور که میدانید تهیه اسپرسو چندین مرحله دارد و کوچکترین تغییر در هر مرحله در طعم آن تاثیر میگذارد . یکی از این مراحل ، تمپ قهوه است.
اگر به طرز کار باریستا توجه کرده باشید ، برای تهیه اسپرسو با وسیلهای بر روی قهوه فشار وارد میکند . به این وسیله تمپر ( tamper ) گفته میشود وعمل فشردن قهوه توسط تمپر به تمپ کردن معروف است.
[alert style=”success”] تمپر قهوه و طرز استفاده از آن ( coffee tamper ) [/alert]
دستگاههای اسپرسوساز با اعمال فشار بر روی قهوه توسط آب ، عمل عصاره گیری یا انحلال را تا حد زیادی سرعت میبخشند. قهوهای که داخل سبد قهوه دستگاه اسپرسوساز ریخته میشود باید یکدست و درای سطح صاف باشد که این عمل عصاره گیری هرچه بهتر انجام پذیرد. به همین منظور به تمپر نیاز است. تمپر قهوهها را فشرده کرده و به یک تودهی فشرده شده تبدیل میکند تا آب بتواند هرچه بهتر در بین آنها عبور کرده و عمل عصاره گیری صورت پذیرد.
چرا باید تمپ صورت بگیرد و قهوهها فشرده شوند ؟
برای اینکه یک اسپرسوی مطلوب به دست آید ، آب نیازمند مقداری فضای خالی قبل از برخورد با سطح قهوه درون پورتافیلتر است. زمانی که تمپ انجام نگیرد این فضا برای آب مهیا نمیشود و در نتیجه عمل عصاره گیری به خوبی انجام نمیپذیرد.
مهمترین دلیل برای تمپ قهوه ، ایجاد رایحههای مطلوب در قهوه است. زمانی که تمپ به خوبی انجام پذیرد ، آب به بهترین نحو میتواند در آن نفوذ کرده و روغنهای داخل قهوه به خوبی آزاد شده و باعث ایجاد رایحههای قهوه میشود.
[alert style=”success”] طرز تهیه قهوه اسپرسو و نکاتی برای حرفه ای شدن [/alert]
تمپ ضعیف باعث ایجاد رایحههای بسیار کمی میشود و در واقع به سختی میتوان نام آن را اسپرسو نهاد .
چگونه باید قهوه را تمپ کرد ؟
قبل از شروع به کار تمپ ، این نکته را به یاد داشته باشید که مچ دستتان با آرنج باید زاویهای 90 درجه داشته باشد چرا که فشار و نیرو به جای مچ ، از شانه شما گرفته میشود . مقدار دقیق پودر قهوه مناسب با دستگاه خود را درون سبد پپورتافیلتر ریخته و سعی کنید مقدار کمتر یا بیشتر از آن استفاده نکنید. بعد از اینکه پودر قهوه نرم را درون سبد ریختید تمپر را بر روی آن قرار دهید.
قبل از اینکه تمپر کاملا بر روی قهوه قرار نگرفته است اقدام به اعمال فشار نکنید. به آرامی و با فشاری ثابت بر روی قهوه فشار وارد کنید . زمانی که تمپ به پایان برسد باید قهوه سطحی صاف داشته باشد .