جغرافیا تاثیر به سزایی بر طعم قهوه میگذارد از همین روست که رست کنندههای قهوه به اقلیم کشور تولید کنندهی قهوه بسیار اهمیت میدهند. یکی دیگر از شرایطی که بر طعم قهوه تاثیر میگذارد ارتفاع است. در این مطلب نگاهی اجمالی به ارتفاع و تاثیر آن بر طعم قهوه خواهیم انداخت.
ارتفاع بالاتر دانههای سخت تر
ارتفاع باعث تولید دانههای سخت تر و با تراکم بسیار بیشتر از دانههایی میشود که در ارتفاعات پایینتر رشد میکنند. در برخی مواقع از این دانهها با نام سخت یاد میکنند و از کیفیت بهتری نسبت به دانههای نرمتر برخورداند. به این دلیل که آنها دارای درصد بیشتری قند هستند که خود این نیز باعث ایجاد رایحههای بیشری در قهوه میشود.
برخی از دلایلی که باعث میشود قند بیشتری در دانههای سخت تشکیل شود.
- شرایط سخت رشد که باعث کند شدن مراحل رسیدن دانه میشود و درنتیجه ، قند زمان بیشتری برای شکل گرفتن دارد.
- زهکشی سریع کوهستان باعث کاهش میزان آب درخت قهوه شده و باعث تولید گیلاس قهوه بزرگتر میشود.
- گیاهان کمتری در ارتفاعات دوام میآورند و بیماریهای قهوه کمتر میتوانند در بین آنها گسترش یابند.
ارتفاع 1200 متری و بالاتر از آن
ارتفاع فقط یک لغت است. بلندترین ارتفاعی که گیاه قهوه در کاستاریکا رشد میکند 1371 متری سطح دریاست این درحالی است که در اتیوپی مزارع قهوهای وجود دارند که ارتفاع آنها از سطح دریا به 1800 متر نیز میرسد. به طور کلی ارتفاع 1200 متری سطح دریا و بالاتر از آن را ارتفاع بالاتر برای قهوه در نظر میگیرند و همین میزان برای رشد دانههای با تراکم بیشتر و سختتر مناسب است.
برخی از کشورها برای قهوههایی که در ارتفاعات خاصی رشد میکنند نامهای محلی تعیین میکنند برای مثال در آمریکای مرکزی قهوههایی که در ارتفاع بالاتر از 900 رشد میکنند را دانهی سخت ( hard bean ) و قهوههایی که در ارتفاع 1800 متری به بالاتر رشد میکنند را دانههای بسیار سخت ( strictly hard bean ) نام گذاری کرده اند. همین امر در کشور مکزیک نیز صادق است و در این کشور به قهوههای رشد کرده در ارتفاعات بالا ، آلترا ( altura ) ( که به معنی ارتفاع است ) میگویند. در کشور گینه نو و در آن سمت جهان به این قهوهها مایل های ( Mile High ) میگویند.
لغات و واژهها برای نام بردن قهوههایی که در ارتفاعات رشد میکنند ، منطقه به منطقه متفاوت است و راحت ترین راه برای دانستن این که این قهوه در ارتفاعات بالاتر از 1200 متری رشد کرده یا نه ، پرسیدن از تفت دنده قهوه است.
ارتفاعات مختلف ، رایحه های متفاوت
ارتفاع تنها جوانب مثبتی از نظر کیفیت به قهوه نمیبخشد بلکه از منطقه به منطقه باعث ایجاد رایحههای متفاوتی در قهوه نیز میشود .
خصوصیت قهوه در ارتفاعات متفاوت به قرار زیر است :
- دانهی قهوه رشد کرده در ارتفاع کمتر از 762 متر بسیار نرم، متعادل ، ساده و تلخ است.
- ارتفاع حدود 914 متر باعث تولید دانهای حدودا شیرین و نرم میشود.
- ارتفاعی حدود 1200 متر دانهای با رایحههای مرکبات ، وانیل ، شکلات و آجیلی به دست میآورد.
- دانههایی که در ارتفاع بالاتر از 1500 متر رشد مینمایند رایحهای تند ، فلورال و میوهای خواهند داشت.
[alert style=”success”] حتما مطالعه کنید : کاپینگ عملیاتی برای تست قهوه [/alert]
استثنا در ارتفاعات کم
در این میان استثناهایی هم در قهوههای رشد کرده در ارتفاعات پایین تر وجود دارد که دو نمونه از مهمترین آنها قهوه کنا هاوایی ( Hawaiian Kona ) است که در ارتفاع کمتر از 600 متر رشد میکند و دیگری قهوههای رشد یافته درون سایه ( shade-grown ) هستند. این دو قهوه از کیفیت بسیار مطلوبی نزدیک به قهوههای سخت دارند .