به گفتهی مادر بزرگی ایتالیایی ، بهترین اسپرسو به وسیلهی موکاپات و بر روی اجاق گاز تهیه میشود اما به گفتهی یک باریستای حرفهای ، تنها راه تهیه اسپرسوی واقعی استفاده از دستگاه اسپرسوساز بزرگ و صنعتی است. نظر کدام یک صحیح است ؟ کدام یک بهتر است ؟ امروز میخواهیم در این مطلب اسپرسوساز را با موکاپات مقایسه نماییم.
تعریف اسپرسو
قبل از این که به مقایسه این دو بپردازیم ابتدا تعریفی از اسپرسو خواهیم داشت . طبق تعریف سازمان قهوه اسپشالیتی ، اسپرسو به وسیلهی اعمال آب داغ با فشار بر روی سطحی از قهوهی نرم به دست میآید . این فشار زمان تهیه قهوه را به زیر 30 ثانیه کاهش داده و حدود 59 تا 118 میلی لیتر قهوه بسیار غلیظ تولید میکند . اسپرسو معمولا به دلیل رایحههای عالی و برخی از رایحههایی که فقط در این روش تهیه قهوه وجود دارد ستایش میشود .
از شاخصههای اسپرسو غلظت بالا و لایهی کرمی رنگی به نام کرما بر روی آن است. کرما حاوی رایحههای فراوانی از قهوه است.
موکاپات
موکاپات بیشتر مواقع به نام اسپرسوساز رو گازی میشناسند .
نحوهی کار این دستگاه به این قرار است که ، آب را در محفظهی پایین آن میریزند و قهوه را کمی بالاتر از محفظهی آب در سبد قهوه ریخته سپس بر روی حرارت قرار میگیرد . زمانی که آب جوش بیاید به طرف بالا آمده و از قهوهها عبور میکند . این عمل باعث میشود قهوه عصاره گیری شده و به سمت محفظهی قهوه در بالاترین نقطه موکاپات برود . قهوهی خروجی بسیار غلیظ و با رایحه است.
مزایا :
تهیه قهوهای غلیظ و قوی.
حفظ گرما به وسیله بدنه آلومینیومی .
تمیزکاری بسیار آسان.
معایب :
نیاز به آسیابی برای تهیه درجه مناسب .
عدم کنترل بر روی کیفیت قهوه در هر بار تهیه .
تهیه قهوهای بدون کرما و رایحههای فراوان.
اسپرسوساز
در مقایسه یک دستگاه اسپرسوساز بسیار پیچیده تر است . در حالی که موکاپات از چیزی به جز اجاق گاز برای گرم شدن استفاده نمیکند ، اسپرسوساز دارای موتور ، وسیلهی گرمایشی است و با استفاداه از انرژی الکتریسیته قهوه را تهیه مینماید.
اسپرسوساز از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. بویلر آب که به تنهایی قادر به گرم کردن آب است. هدگروپ مانند شیری است که میزان فشار و حجم آب را کنترل میکند و پورتافیلتر که سبد قهوه را در خود جای داده درون هدگروپ قفل میشود . برخی از اسپرسوسازها تمام خودکار هستند و برخی دیگر اجازهی دخالت افراد را در روند تهیه اسپرسو به افراد میدهند.
مزایا :
تهیه اسپرسویی بسیار متراکم و با کرما و رایحههای فراوان.
وجود نازل بخار برای تهیه نوشیدنیهای شیردار.
تسریع در تهیه قهوه .
معایب :
به کمی مهارت نیاز دارد.
لوازم جانبی مانند تمپر ، ترازو و آسیاب نیاز دارد.
قیمتی بسیار گرانتر از موکاپات.
هر دستگاه نسلت به نوع بویلر ، زمانی را برای گرم شدن نیاز دارد.
کدام یک برای من بهتر است ؟
این سوالی است که هیچ جواب قطعی نمیتوان به آن داد. با این که هردوی آنها قهوهای غلیظ تهیه میکنند اما طعم و رایحههای اسپرسو تولید شده توسط دستگاه برقی کاملا با موکاپات متفاوت است.
در اسپرسوساز برقی هدگروپ فشاری بر روی پودر قهوه وارد میآورد که این امر باعث انحلال و عصاره گیری هرچه بهتر از قهوه میشود . در طرف دیگر ، در ساختار موکاپات هیچ فشاری بر روی قهوه وارد نمیآید که همین باعث آبکی و تلختر شدن قهوه خواهد شد.
یکی از تفاوتهای آنها این است که برای استفاده از دستگاه اسپرسوساز باید کمی هزینه شود و برخی لوازم مورد نیاز تهیه گردد .
به نظرم برای خونه ارزش نداره ادم اینقدر هزینه کنه موکاپات بهتره مگر کسی که هر روز دو سه شات بخواد اسپرسو بخوره من خودم قهوه فرانسه رو برای مصرف روزانه ترجیح میدم