قهوه در سراسر جهان رشد و تکامل متفاوتی دارد. ما این را می دانیم، درست همانطور که می دانیم برای مثال، یک نوع قهوه که در اتیوپی به خوبی رشد می کند ممکن است از زیرگونه های قهوه اندونزی نباشد. عوامل مختلفی مانند رطوبت، بارندگی، نور خورشید، ارتفاع و ویژگیهای خاک همگی بر عملکرد و کیفیت گیاه قهوه تأثیر میگذارند که بر اساس گونهای که کاشته میشود، بسیار متفاوت است.
به همین دلیل است که مهم است در مورد انواع مختلفی که در یک کشور یا منطقه رشد می کنند، یاد بگیرید. برای تولیدکنندگان، تصمیم نادرست می تواند پرهزینه باشد و می تواند سودآوری مزرعه آنها را برای سال های آینده تحت تأثیر قرار دهد. علاوه بر این در طول زنجیره تامین، برای معامله گران، درک تنوع قهوه به آنها اجازه می دهد تا از طعمی که می توانند انتظار داشته باشند، بیشتر بدانند و به آنها امکان می دهد قیمت ها را به طور دقیق پیش بینی کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد برخی از زیرگونه های قهوه اندونزی محبوب، دکتر رتنو هولوپی، محقق ارشد پرورش قهوه گیاهی از موسسه تحقیقات قهوه و کاکائو اندونزی صحبت هایی دارد. رتنو بیش از 35 سال در بخش قهوه کار کرده است و در این مدت به توسعه و انتشار تعدادی از انواع قهوه که اکنون در قهوه تخصصی اندونزی برجسته هستند، کمک کرده است.
مشاهده کنید: خرید دانه قهوه اندونزی ایلیا
زیرگونه های قهوه اندونزی : S795
S795 یکی از رایج ترین زیرگونه های قهوه اندونزی است. اتفاق نظر کلی این است که در هنگام دم کردن، نت های طعمی متمایزی همچون شربت افرا و شکر قهوه ای دارد. این تنوع در دهه 1970 از هند به قهوه اندونزی معرفی شد. معمولاً در بالی و توراجا (جایی که مردم محلی آن را جمبر نیز می نامند) یافت می شود.
یکی از دلایل محبوبیت S795 برای مدت طولانی این است که می توان آن را به راحتی کشت کرد. رتنو میگوید: «S795 نوع قهوه پیشنهادی ما برای کسانی است که تازه وارد کشاورزی قهوه میشوند. رشد آن سخت نیست، به کمپوست زیادی نیاز ندارد و می تواند در سطوح مختلف رشد کند. با این حال، در حالی که نتهای طعمی متمایزی دارد، اغلب به نظر میرسد که فنجانی با کیفیت بالا مانند انواع کاتوای تولید نمیکند.»
S795 هیبرید بین کنت (جهش طبیعی تایپیکا که منشا آن در هند است) و گونه لیبریکا است که در ارتفاعات بسیار پایین تری نسبت به گیاه عربیکا رشد می کند. رتنو می گوید: «این DNA لیبریکا است که به S795 یک سیستم ریشه قوی می دهد.»
او میگوید به همین دلیل است که S795 یک گزینه خوب در طیف وسیعی از زیرگونه های قهوه اندونزی است. همچنین لیبریکا است که به این قهوه اسیدیته کمتری می دهد. با این حال، کشاورزان باید بدانند که علیرغم قابلیت اطمینان S795، این زیرگونه عملکرد بالایی ندارد.
زیرگونه های قهوه اندونزی : تیم تیم (TIM TIM)
در اندونزی، تیم تیم مخفف تیمور تیمور، منطقه ای در جنوب اندونزی است که قبلا بخشی از این کشور بود (تیمور شرقی فعلی).
تیم تیم که با نام «هیبریدو د تیمور» نیز شناخته می شود، تلاقی طبیعی بین عربیکا و روبوستا است که اولین بار در اوایل قرن بیستم یافت شد. در دهه 1950 به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگ برگ قهوه و سایر بیماری ها، محبوب شد.
رتنو می گوید: «به عنوان بخشی از تلاش دولت برای ادغام [تیم تیم] در اندونزی، آنها تصمیم گرفته اند آن را در سراسر مناطق در حال رشد عربیکا در کشور پخش کنند.» با این حال، او اضافه می کند که در نتیجه، سازگاری های طبیعی در هر منطقه شروع به ظهور کردند.
به عنوان مثال، در مناطق گایو سوماترا و اندونزی، تیم تیم به گایو 1 تبدیل شد که اکنون در سراسر کشور شناخته شده است. برعکس، در بالی، تیم تیم سازگار شد تا در نتیجه تبدیل به گونهای متفاوت به نام Kopyol شود.
از آنجایی که این یک صلیب عربیکا-روبوستا است، برخی از صفات هر دو گونه را دارد. به عنوان مثال، بادی ضخیم و سنگینی دارد که بسیار یادآور طعم های روبوستا است.
تیم تیم همچنین به عنوان یک منبع ژنتیکی در پروژه های اصلاح نژاد در سراسر جهان استفاده شده است، زیرا این گونه هم در برابر آفات و هم در برابر بیماری ها مقاوم است. برخی از گونه هایی که از تیم تیم تولید شده اند عبارتند از کاتیمور و سارچیمور و بسیاری دیگر.
مطالعه کنید: قهوه کهنه چیست؟
زیرگونه های قهوه اندونزی : USDA 762
USDA 762 به بخش قهوه اندونزی در دهه 1950 به عنوان یک نوع منتخب از اتیوپی معرفی شد. اولین بار در منطقه میزان تفاری، نه چندان دور از جایی که گیشا در ابتدا کشف شد، یافت شد. در نتیجه، در برخی از مناطق کشت قهوه در اندونزی، USDA 762 با گیشا اشتباه گرفته شده است.
به گفته رتنو: «هر دو USDA 762 و گیشا در واقع از یک منطقه در اتیوپی آمده اند. اما هر دو در طول زمان به طور متفاوتی سازگار شدند. USDA 762 در اندونزی تحت انتخاب طبیعی قرار گرفت، در حالی که گیشا در آزمایشگاه های پاناما انجام شد. هر دو دو گیاه متمایز با طعم و مورفولوژی متفاوت هستند.»
در قرن بیستم، USDA 762 بهخصوص در ایجن، جاوه شرقی، در حال رشد بود. در ابتدا در اندونزی به دلیل مقاومت متوسط آن در برابر زنگ زدگی برگ قهوه معرفی شد.
با این حال، امروزه استفاده از آن بهعنوان گونهای مقاوم در برابر زنگزدگی برگ قهوه، به دلیل ظهور هیبریدهای مقاومتر روبوستا، تا حد زیادی غیرفعال شده است. به این ترتیب، امروزه USDA 762 به طور کلی فقط در ارتفاعات بالاتر در اندونزی رشد میکند، جایی که مقاومت در برابر زنگزدگی برگ قهوه آنقدرها اولویت ندارد.
با این حال، در نهایت، USDA 762 به اندازه گذشته در میان کشاورزان قهوه محبوب نیست. رتنو می گوید: «در مقایسه با انواع دیگر قهوه، در واقع فاقد مشخصات طعمی متمایز است.»
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه آیا USDA 762 از طریق پردازش پتانسیل خاصی دارد یا نه، «کایا ایزمایادی»، محققی که در تکنیک های پس از برداشت در موسسه تحقیقات قهوه و کاکائو اندونزی کار می کند نظرهایی دارد.
متأسفانه، او مطمئن نیست که پردازش آزمایشی میتواند کار زیادی برای USDA 762 انجام دهد، با این حال او می گوید:«فرآوری قطعاً بر مشخصات طعم نهایی تأثیر میگذارد. اما به طور کلی، بدون توجه به روش پردازش آنها، نتایج نهایی متفاوتی وجود ندارد. این به ویژه در اندونزی صادق است، زیرا زیرگونه هایی که ما توسعه میدهیم، پروفایلهای ژنتیکی بسیار مشابهی دارند.»
با این حال، در حالی که USDA 762 ممکن است محبوبیت کمتری نسبت به سایر زیرگونه های قهوه اندونزی داشته باشد، هنوز در برخی از مناطق اندونزی رشد می کند و بخش مهمی از تاریخ تولید قهوه در این کشور است.
مشاهده کنید: انواع قهوه های تازه رست روبوستای ایلیا
زیرگونه های قهوه اندونزی: کارتیکا
در اندونزی، کارتیکا مخفف Kopi Arabika Tipe Katai است (که به معنی قهوه کاتوآی عربیکا است). نسخه محلی گونه کاتوای، کارتیکا به طور مشابه بسیار حساس به زنگ قهوه و سایر آفات و بیماری ها است.
کارتیکا اولین بار در اندونزی در یک آزمایش تنوع انبوه که توسط Centro de Investigacao das Ferrugens do Cafeirro پرتغالی در سال 1987 انجام شد، رشد کرد. در ابتدا به دلیل مشخصات طعم با کیفیت بالا بسیار محبوب بود.
رتنو میگوید:«با این حال، وقتی ما آن را به کشاورزان معرفی کردیم، مشخص شد که کارتیکا به کودهای زیادی نیاز دارد. بسیار بیشتر از آنچه که کشاورزان معمولاً ارائه میکنند. از این رو، کشاورزان اندونزی آماده نبودند و با گذشت زمان به آفات و نماتدها آلوده شد. امروزه، ما اغلب کارتیکا را به کشاورزان توصیه نمی کنیم.»
اما آیا کارتیکا با اعمال بهتر زراعی در مزرعه دوباره محبوب شده است؟ متأسفانه، رتنو میگوید که اینطور نیست: «زنگ برگ قهوه هنوز در اندونزی رایج است، که مانع از رشد بیشتر کارتیکا میشود.»
با این حال، او اضافه می کند که برخی از کشاورزان در Wonosobo، یک منطقه کوهستانی تولید قهوه در جاوه مرکزی، این زیرگونه را کشت می کنند. درختان کارتیکا در آنجا به خوبی رشد می کنند و [به نظر می رسد] یک بازار محلی ثابت برای آن نیز وجود دارد. کارتیکا [گیلاس] کوچک دارد، اما آنها به طور یکنواخت بالغ می شوند. با این حال، در Wonosobo، آنها اغلب به طور سنتی [در یک تابه سفالی] برشته می شوند.
مطالعه کنید: ثبات دمای استخراج اسپرسو چه اهمیتی دارد؟
زیرگونه های قهوه اندونزی : اندونگساری
بعد از کارتیکا، اندونگساری قرار دارد. آندونگساری هیجان انگیزترین نوع قهوه در اندونزی در حال حاضر است.
آندونگساری مشابه کارتیکا، یک گیاه قهوه کوتوله است. در ابتدا از طریق مجموعه ای از گیاهان کاتیمور توسط موسسه تحقیقات قهوه و کاکائو اندونزی توسعه یافت. اندونگساری بالاتر از ارتفاع 1250 متر بهترین رشد را دارد.
این قهوه از زیرگونه های قهوه اندونزی بهره وری بالا (2.5 تن در هکتار) و پروفایل فنجانی عالی دارد. رتنو میگوید: «با این حال، درست مانند کارتیکا، به نگهداری بسیار بالایی نیاز دارد. از بین زیرگونه های قهوه اندونزی که ما توسعه داده و منتشر کرده ایم، اندونگساری بهترین است. امروزه این گونه به طور گسترده در کایو آرو در استان جامبی، سوماترا رشد می کند.»
در حالی که اینها برخی از انواع قهوه هستند که ممکن است در اندونزی پیدا کنید، مهم است که توجه داشته باشید که تولیدکنندگان در این کشور اغلب انواع مختلفی را در یک مزرعه می کارند.
پس از برداشت، زیرگونه ها اغلب با هم مخلوط می شوند، سپس فرآوری و همه با هم فروخته می شوند. کاهیا می گوید: «اگر دانه های قهوه به طور مشخصی از نظر ظاهری متفاوت نباشند، در واقع نیازی به فروش آن ها به صورت تک گونه نیست.»
با این حال، حتی اگر زیرگونه های قهوه اندونزی با هم مخلوط میشوند، درک تاریخچه و مشخصات ژنتیکی این گونههای محبوب ممکن است به تولیدکنندگان کمک کند تا طعم نهایی یک دسته یا مقدار زیادی از قهوه ها را تشخیص دهند. به نوبه خود، این می تواند به کشاورزان کمک کند تا قهوه خود را برچسب گذاری کرده و به بازار عرضه کنند و در هنگام انتخاب قهوه، اطلاعات بیشتری را در اختیار خریداران قرار دهند.
منبع: Perfect Daily Grind