آشنایی با ابزار و تجهیزات, آموزش, اطلاعات پایه, روستینگ, مدیریت روست
افزودن به علاقه مندی ها

اصول رست دانه‌های سخت و نرم قهوه چگونه است؟ قسمت اول

schedule ۱۶ , مهر , ۱۳۹۸

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

اگر بخواهید به صورت حرفه‌ای به عنوان یک رست کننده قهوه فعالیت کنید، باید اصول رست قهوه را بیاموزید. این کار چندان هم ساده نیست. برای شروع، باید بدانید که انتخاب تنظیمات برای رست قهوه به عواملی نظیر مبدا دانه‌های قهوه، ارتفاع محل کشت، رطوبت موجود در دانه‌ها، رطوبت هوای محل کشت، ویژگی‌های طعم و عطر و … بستگی بسیار زیادی دارد. اگر این تنظیمات را به درستی انجام ندهید، ممکن است در هنگام رست، دانه‌های قهوه بسوزند یا پخته شوند.

در این مطلب سعی داریم در مورد یکی از اصول رست کردن قهوه صحبت کنیم: چگالی یا تراکم دانه‌های قهوه. می‌خواهیم بدانیم که “دانه‌های نرم” و “دانه‌های سخت” چگونه هستند و این مسئله چطور می‌تواند بر روی رست کردن قهوه تاثیر میگذارد.

دانه‌های سخت و نرم قهوه

“دانه سخت” (HB) و “دانه نرم” (SB) اسامی هستند که به سادگی دو نوع چگالی و تراکم دانه‌های قهوه را توصیف می‌کنند. البته خود این دو نوع نیز دارای درجه‌‌بندی‌های مختلفی هستند. این مقیاس‌ها از “دانه بسیار سخت” (SHB) تا “دانه بسیار نرم” (SSB) نزد حرفه‌ای‌های این صنعت شناخته می‌شوند. به طور کلی، قهوه‌ای که در زمینی با ارتفاع بیش از 1220 تا 1370 متر (4.000 تا 4.500 فوت) بالاتر از سطح دریا کشت می‌شود، به عنوان دانه سخت نامیده می‌شود. با این حال، مقیاس استفاده شده ممکن است در هر کشوری متفاوت باشد.

در این مطلب قصد نداریم بسیار تخصصی در مورد دانه‌های سخت و نرم قهوه صحبت کنیم. بنابراین، تنها به دو نوع کلی دانه سخت و دانه نرم می‌پردازیم و درجات آن‌ها را در نظر نمی‌گیریم. در این‌جا فقط در مورد ویژگی‌های عمومی صحبت می‌کنیم که با افزایش یا کاهش چگالی و تراکم دانه قهوه تغییر می‌کنند و در شناخت اصول رست قهوه برای ما اهمیت دارند.

علت اختلاف چگالی و تراکم دانه‌های قهوه سبز چه چیزی است؟

آیا تاکنون شنیده‌اید دانه‌های قهوه‌ای که در مناطق مرتفع‌تر کشت می‌شود، دارای کیفیتی بهتر است؟ این سخن تا حدودی حقیقت دارد (البته، بسیاری از موارد مستثنی از این قانون کلی نیز دیده می‌شود). علت این بالاتر بودن کیفیت، به تراکم دانه قهوه مربوط است.

به طور معمول، دمای هوا در ارتفاعات نسبت به دیگر مناطق، پایین‌تر است. البته، این مسئله به فاصله منطقه نسبت به خط استوا نیز بستگی دارد. با این حال، نمی‌توان از میزان اهمیت ارتفاع منطقه کشت چشم‌پوشی کرد.

[alert style=”success”] ارتفاع و اقلیم چگونه بر عطرو طعم قهوه تاثیر می گذارد ؟ [/alert]

هرچه محیط کشت قهوه دارای آب و هوایی گرم‌تر باشد، رسیده شدن دانه‌های قهوه با سرعت کمتری صورت می‌گیرد. هنگامی که دانه قهوه به کندی می‌رسد، نسبت به دیگر دانه‌هایی که در مناطق کم ارتفاع‌تر رشد کرده‌اند، متراکم‌تر خواهد بود. این نوع دانه قهوه بسیار مطلوب‌تر است، زیرا میزان قند آن بیشتر است. همچنین، ویژگی‌های عطر و طعم این نوع دانه نیز بیشتر امکان رشد داشته است و اسیدیته خوبی نیز خواهد داشت.

در سوی مقابل، دانه‌های نرم‌تر معمولا در مناطق کم ارتفاع رشد می‌کنند. رشد و رسیدن این دانه‌ها سریع است و به خاطر دمای هوای بالاتر منطقه کشت، متخلخل‌تر هستند.

[alert style=”success”] چرا برخی از قهوه ها شیرین هستند ؟ [/alert]

با این حال، عوامل دیگری نظیر نوع آب و هوا، نوع و گونه دانه قهوه، روش تهیه و پردازش، کیفیت خاک و … بر روی این مسائل تاثیر می‌گذارند. علاوه بر این، تراکم دانه قهوه به میزان رطوبت موجود در آن نیز وابسته است. به عبارت دیگر، نباید از مواردی نظیر طراوت و تازگی، کیفیت پردازش، نحوه نگهداری و … غافل شویم. بنابراین، ارتفاع منطقه کشت فقط یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی تراکم دانه قهوه است. با این همه، عامل ارتفاع منطقه کشت می‌تواند به عنوان یک معیار آسان برای سنجش تراکم دانه قهوه در نظر گرفته شود.

چگونه می‌توان دانه‌های سخت و نرم را از یکدیگر تشخیص داد؟

احتمالا با اطلاعاتی که در مورد مبدا کشت دانه‌های قهوه به دست می‌آید، می‌توان دانه‌های سخت و نرم را از یکدیگر متمایز کرد. با این حال، اگر چنین اطلاعاتی را در اختیار ندارید، یک روش مناسب برای این کار، نگاه کردن به خود دانه قهوه است.

به خط میان دانه قهوه نگاه کنید. هنگامی که این خط پهن‌تر و بازتر است، دانه قهوه نرم‌تر است. در سوی مقابل، هنگامی که خط نازک و فشرده باشد، تراکم دانه قهوه بالاتر و دانه سخت‌تر است. علاوه بر این، روش‌های علمی نیز برای محاسبه تراکم دانه‌های قهوه وجود دارد. با این حال، ساده‌ترین روش همان نگاه کردن به خط میانی دانه قهوه است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *