کنیا شانزدهمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان از نظر حجم است و امروزه به عنوان یک منشا قهوه تخصصی برجسته شناخته می شود. مناطق در حال رشد در این کشور (به ویژه ارتفاعات مرکزی آن) خاک غنی، اسیدی و شرایط بهینه برای تولید قهوه تخصصی را ارائه می دهند. قهوه کنیا اغلب با اسیدیته روشن، بادی غنی، پر و طعمی متمایز در فنجان همراه است. برخی از محبوب ترین زیرگونه های این کشور عبارتند از K7، Blue Mountain، Batian، Ruiru 11 و سری SL
سری SL به طور خاص تقریباً 90 سال است که در کنیا کشت می شود. اگر چه قهوه کنیا تعدادی از زیرگونه ها را پوشش می دهد، دو مورد از محبوب ترین آنها SL-28 و SL-34 هستند.
امروزه، علی رغم بحث های فراوان در مورد انواع جدیدتر و مقاوم به بیماری و هیبریدها، گونه های SL همچنان در بین تولیدکنندگان کنیایی محبوب هستند. آنها طول عمر خوب، عملکرد بالا و کیفیتی عالی در فنجان را ارائه می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این انواع، صحبت های چند متخصص که در زنجیره ارزش قهوه کنیا کار می کنند را در ادامه می خوانیم.
مشاهده کنید: قهوه عربیکا کنیا در فروشگاه اینترنتی قهوه ایلیا
زیرگونه های SL-28 و SL-34 چیست؟
اگر تا به حال قهوه کنیا را امتحان کرده باشید، به احتمال زیاد از زیرگونه سری SL تهیه شده است.
SL مخفف Scott Laboratories است که نام مرکز تحقیقات کنیایی است که اولین بار این زیرگونه ها را در دهه 1930 توسعه داد. در حالی که World Coffee Research سه نوع SL رسمی را به رسمیت می شناسد (و ظاهراً تعداد بیشتری وجود دارد)، SL-28 و SL-34 محبوب ترین ها در قهوه تخصصی هستند.
در حالی که هر دو زیرگونه را می توان در خارج از کشور در غلظت های کوچک یافت (به عنوان مثال SL-28 در بخش هایی از آمریکای لاتین گسترش یافته است)، آنها در کنیا بسیار رایج هستند. به این ترتیب، آنها در حال حاضر تقریباً مترادف با تولید تخصصی قهوه کنیا هستند.
فرانسیس موانگی یک متخصص SL است که بیش از 30 سال این گونه ها را پرورش داده است. او می گوید که فکر می کند «آنها همیشه بهترین خواهند بود.»
او میگوید: «اگر به خوبی از آن مراقبت شود، زیرگونههای SL به وفور بازمیگردند و بازده باور نکردنی دارند.»
درختان SL-28 بلند، با برگهای نوک سبز، محصول بسیار بالا و کیفیت فنجان خوب هستند. آنها به تغذیه کمی نیاز دارند و به خشکی مقاوم هستند، اما در برابر زنگ برگ قهوه، بیماری توت قهوه و نماتدهای موجود در خاک حساس هستند.
درختان SL-28 بعد از سه سال گیلاس های بزرگ تولید می کنند و اگر به درستی از آنها مراقبت شود، «تلفات آسیاب» بسیار کمی دارند (به معنی نسبت پوستی مطلوب به قهوه سبز).
در مقایسه، درختان SL-34 از نظر ساختاری شبیه به SL-28 هستند. تنها تفاوت عمده بصری این است که نوک برگ درختان SL-34 به جای سبز، رنگ برنزی تیره است.
درختان SL-34 از نظر تغذیه نیز تقاضای بیشتری دارند و عملکرد کمی کمتری دارند. مانند SL-28، آنها همچنین به شدت در برابر CBD، زنگ برگ و آفات حساس هستند.
زیرگونه های SL چندین دهه است که در کنیا کشت می شوند. آنها برای مدت طولانی تری نسبت به سایر انواع قهوه کنیا در این کشور وجود داشته اند و به طور طبیعی با آب و هوای آنجا سازگار هستند. امروزه تخمین زده می شود که انواع سری SL هشتاد درصد از کل قهوه صادراتی کنیا را تشکیل می دهند.
فرانسیس میگوید: «یک مزیت انواع SL نسبت به سایر قهوههای جدیدتر این است که حتی پس از سالها رها شدن، قهوه همچنان به تولید خود ادامه میدهد (اگر چه در حجمهای پایینتر). علاوه بر این، هنگامی که به مراقبت از SL برگردید، می تواند به تولید بازگردد، طوری که گویی هرگز فراموش نشده است.»
او می افزاید: «این درختان توجه یا کود زیادی را طلب نمی کنند، اما همچنان بازده خوبی دارند. با این حال، برای آفات، به ویژه کرم های توت مورد علاقه است.»
او اضافه میکند که این درختان فوقالعاده انعطافپذیر و مقاوم هستند و خاطرنشان می کند که برخی از آنها را در کنیا دیده است که «دههها» در آنجا بودهاند.
مطالعه کنید: راهنمای رست قهوه کنیا
مشخصات فنجان قهوه کنیا
هنگامی که در ارتفاعات متوسط تا بالا رشد میکنند (انواع SL بهترین رشد را در 700 متر و بالاتر دارند) این گیاهان به آرامی و به طور کامل میرسند و قهوههای با کیفیت بالا و بادی کامل با اسیدیته خوب و طعمهای آجیلی و میوهای ایجاد میکنند.
دیوید ماتنج یک قهوه ساز کنیایی است. او میگوید که وقتی دانههای نوع SL آسیاب میشوند، اغلب یک عطر «گلی و تند» دارند.
او ادامه می دهد: «فنجانی با عصاره فول بادی خواهید داشت و می توانید آن را بلافاصله احساس کنید. اگر میتوانستیم زیرگونه SL مقاومتری داشته باشیم، قهوه کنیا در سطح کاملاً متفاوتی قرار میگرفت.»
در حالی که بحث هایی در مورد کیفیت انواع SL در مقایسه با سایرین وجود دارد، آنها هنوز هم تا حد زیادی پروفایل طعمی خوبی ارائه می دهند. دیوید میگوید که فکر میکند آنها کیفیت فنجان برتری نسبت به انواع جدیدی مانند Batian و Ruiru 11 دارند.
زیرگونه های جدیدتر هنوز با خاک و آب و هوای کنیا سازگار هستند، حتی اگر کیفیت بالایی داشته باشند. اما انواع SL آن ویژگی به اصطلاح ایکس را دارند که همه قهوه دوستان دنبالش هستند.
دیوید میافزاید: «بیشتر قهوههایی که ما در کنیا میبینیم، انواع SL هستند و [به طور کلی] همگی رتبهبندی بالایی دارند. تنها عیبهایی که مشاهده می کنیم در نتیجه آسیب حشرات و بیماری است. جدای از آن، گیلاسهای بزرگ گونههای SL به معنای قیمت مناسب برای کشاورز است.»
آیا SL-28 و SL-34 همچنان محبوب خواهند بود؟
با وجود رایج بودن در سراسر کشور، انواع SL چالشهایی را برای کشاورزان به همراه دارد.
همانطور که قبلا ذکر شد، هر دو گونه به شدت مستعد زنگ زدگی برگ قهوه، CBD و نماتد در خاک هستند. برخی از کشاورزان فصلی کامل را در نتیجه خسارت محصول ناشی از این شرایط از دست داده اند. قابل درک است که کشاورزان کنیایی از هر سه آنها می ترسند.
جوزف وامبوگو یکی از تولیدکنندگان عمده قهوه کنیا است. او می گوید: «CBD برای کشاورزان گونه های SL بسیار خطرناک است. همین دو سال پیش باعث شد که من حدود نیمی از محصولم را از دست بدهم. اکثر کشاورزان همه چیز را از دست دادند.»
خوشبختانه، زیرگونه Ruiru 11 جوزف به اندازه کافی انعطاف پذیر بودند تا از او در عواقب حمایت کنند، اما سایر کشاورزان آنقدر خوش شانس نبودند.
برای کنترل موثر این مشکلات، مسئله هزینه است. جوزف میگوید: «این گونهها ممکن است بازده بالایی داشته باشند، اما بیشتر پول برای نگهداری مزرعه خرج می شود.»
او توضیح می دهد: «ما یک برنامه فصلی داریم که کشاورزان باید به شدت از آن پیروی کنند تا زنگ برگ قهوه و CBD را کنترل و آنها را ایمن نگه دارد.»
با این حال، پیروی از این برنامه ها به طور کامل کار دشواری است و در کنار کنترل آفات، فرآیندی پرهزینه و کاری فشرده است.
به طور طبیعی، این بدان معناست که بین انواع مختلف رقابت وجود دارد. گونه های جدیدتر و مقاوم تر مانند Batian و Ruiru 11 در برابر اکثر بیماری های اصلی و برخی آفات مقاوم هستند و نگهداری از آنها را ارزان تر و آسان تر می کند.
به این ترتیب، جوزف میگوید که میبیند که مزرعههای بیشتری به این گونههای مرکب روی میآورند. برخی از مزارع موجود حتی در حال انجام کارهای عالی برای تبدیل گونه های SL به این جایگزین های مقاوم تر هستند.
با این حال، جوزف می گوید که با وجود دور شدن از زیرگونه های SL، او فکر نمی کند که آنها یک شبه ناپدید شوند.
او میگوید: «[اگرچه] این قهوههای جدید از نظر مقاومت در برابر بیماریها بسیار بهتر هستند، به اعتقاد من [محبوبیت گسترده موجود] به این معنی است که SLها برای مدت طولانی در مزارع خواهند ماند».
مشاهده کنید: انواع قهوه های ترکیبی ایلیا
با وجود این مسائل و چالش ها، انواع SL امروزه در سراسر کنیا محبوب هستند. علاوه بر این، حتی در جایی که مستقیماً کاشته نمی شوند، معمولاً به عنوان پایه ای برای پرورش گونه های جدید یا حتی برای تهیه پایه برای پیوند استفاده می شوند.
به این ترتیب، اگر ارقام جدید از زیرگونه های SL چه از طریق اصلاح و چه از طریق پیوند مشتق شوند، همچنان تا چند دهه آینده در برخی ظرفیتها وجود خواهند داشت.
با گذشت زمان، این می تواند به این معنی باشد که ما شاهد نوادگان خانواده SL با افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری ها هستیم که باعث بهبود دوام آنها برای تولید کننده می شود.
در حال حاضر، واضح است که جذاب ترین ویژگی های گونه های SL قهوه کنیا عملکرد بالا و کیفیت خوب فنجان آنها است. مهم نیست که رشد آنها چقدر دشوار است، این بدان معنی است که آنها همیشه یک گزینه قابل دوام (اگرچه خطرناک) خواهند بود.
مطالعه کنید: نام و معنای انواع رست قهوه
طرفداران قهوه تخصصی کنیا در سرتاسر جهان هنوز می دانند که از SL-28 و SL-34 چه انتظاری باید داشته باشند، و این زیرگونه ها هنوز هم مورد توجه مصرف کنندگان و هم رستری هستند. به نظر نمی رسد که این موضوع به این زودی ها تغییر کند.
منبع: Perfect Daily Grind