زمان مورد نیاز برای مطالعه : 7 دقیقه

قهوه اسپرسو ، نوشیدنی تلخ اما دلپذیری که این روز ها نقل همه مجالس و پایه ثابت اکثر فروشگاه های قهوه فروشی در سطح کشور شده است. قهوه اسپرسو یکی از پرطرفدارترین قهوه های دنیا به شمار میرود و شاید بتوان دلایل مهم محبوبیت آن را سرعت بالای تهیه قهوه ، غلظت بالای قهوه خروجی ، تاثیر گذاری زیاد و سرعت در تاثیر گذاری بر بدن دانست . امروزه به دلیل رایج شدن قهوه اسپرسو در ایران و جهان دستگاه های بسیاری برای تهیه این قهوه دوست داشتنی ساخته شده است که می‌توانند با گاز و یا برق و با کیفیت های متفاوت یک قهوه اسپرسو تولید کنند . ما در این مقاله قصد داریم در گذری کوتاه به تاریخچه و چیستی قهوه اسپرسو بپردازیم ، سپس به آموزش طرز تهیه قهوه اسپرسو به وسیله دستگاه های برقی پرداخته و در آخر نکاتی برای حرفه ای تر شدن در تهیه این معجون دوست داشتنی را آموزش خواهیم داد .با قهوه ایلیا همراه باشید.

به دلیل مفصل بودن این آموزش شما می‌توانید  آموزش طرز تهیه قهوه اسپرسو با قهوه جوش را در مطلبی مجزا مطالعه نمایید .

قهوه اسپرسو چیست ؟

اسپرسو به نوعی قهوه غلیظ اطلاق می‌شود که در اوایل قرن بیستم میلادی در شهر میلان کشور ایتالیا ابداع شد . قهوه اسپرسو یک مدل از دانه قهوه نیست بلکه یک روش تهیه قهوه است ، اسپرسو با عبور دادن آب نزدیک به نقطه جوش با فشار زیاد از میان دانه‌های آسیاب شده قهوه تهیه می‌شود . اسپرسو پایه تهیه بسیاری از نوشیدنی ها مثل کاپوچینو ، کافه لاته ، کافه ماکیاتو ، کافه آمریکانو و … می‌باشد . میزان کافئین موجود در اسپرسو در واحد حجم از سایر نوشیدنی‌ها بیشتر است و به این دلیل هم هست که اکثر اوقات در مقیاس‌های کوچک سرو می‌شود. یک اسپرسو ۶۰ میلی لیتری دارای ۸۰ الی ۱۵۰ میلی گرم کافئین است در حالیکه یک قهوه معمولی با حجم ۲۴۰ میلی لیتر داری ۹۵ الی ۲۰۰ میلی گرم کافئین می‌باشد.

ویکی پدیا فارسی (با ویرایش)

عوامل متغیر در تهیه قهوه اسپرسو :

برای تهیه یک اسپرسو عالی و ایده آل مواردی وجود دارد که حتما باید رعایت شوند که ما آن ها را عوامل متغیر می‌نامیم . برخی از این عوامل در مورد اکثر روش های دم کردن قهوه صدق میکند ولی برخی دیگر صرفا مخصوص قهوه اسپرسو هستند . در زیر به بررسی این موارد می‌پردازیم.

آب : طعم اسپرسو شما به مقدار بسیار زیادی وابسته به آبی است که شما از آن استفاده می‌کنید . میزان رسوبات و مواد معدنی ناخواسته موجود در آب باعث کاهش شدید کیفیت قهوه و آسیب رسیدن  دستگاه و تجهیزات می‌شود ، اگر در حال حاضر با این مشکلات رو به رو نشده اید پس بهتر است هرچه سریعتر آب مورد استفاده خود را بهتر بشناسید . دستگاه های سنجش میزان سختی و سایر اطلاعات آب  عموما دستگاه های گران قیمتی هستند ولی شما می‌توانید اطلاعات مربوط به آب مصرفی تان را از اداره آب شهر و منطقه خود جویا شوید تا در صورت بالا بودن میزان رسوبات و مواد معدنی ناخواسته بتوانید تصمیم بگیرید که از دستگاه تصویه آب استفاده نمایید یا خیر .

میزان آسیاب : قبل از شروع به تهیه قهوه مسلما نیاز است که آن را آسیاب کنید ، با توجه به روش تهیه قهوه میزان آسیاب قهوه نیز متفاوت می‌باشد ، اگر خودتان قهوه را آسیاب می‌کنید برای تهیه قهوه اسپرسو باید آن را نرم آسیاب کنید به نحوی که وقتی پودر قهوه را در زیر انگشتانتان لمس می‌کنید زبری کمی مانند دانه های نمک احساس کنید .

مقدار یا دوز : برای تهیه یک شات دوبل اسپرسو بهتر است از 18 تا 21 گرم پودر قهوه استفاده کنید . زمانی که شما قهوه بیشتری استفاده می‌کنید این افزایش بر کلیت کیفیت قهوه خروجی و طعم و مزه آن تاثیر می‌گذارد . شما می‌توانید با آزمون و خطا میزان قهوه را با توجه به صلیقه خودتان تایین کنید . اما توجه داشته باشید در اضافه کردن قهوه زیاده روی نکنید  ، چون ممکن است ایراداتی مانند فشار به پمپ دستگاه ، عدم خروج صحیح قهوه و تلخی بیش از حد را به همراه داشته باشد .

فشرده ساختن : فشرده کردن قهوه به وسیله تمپر باعث محدود شدن جریان آب و در نتیجه اختلال بیشتر آب با قهوه می‌شود . فشرده ساختن قهوه جزو جدا ناشدنی در تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه های اسپرسو ساز می‌باشد برای همین از اهمیت بالایی برخوردار است . میزان فشرده شدن قهوه به میزان فشاری که شما به تمپر وارد می‌کنید بستگی دارد ، فشار توصیه شده برای فشرده ساختن قهوه 30 پوند معادل 13.5 کیلوگرم می‌باشد . شما می‌توانید برای فراگیری روش صحیح تمپ کردن قهوه به صورت تصویری به مطلب تمپر قهوه و طرز استفاده از آن مراجعه نمایید .

دما : دمای ایده آل آب برای تهیه قهوه بین 90 تا 96 درجه سانتیگراد می‌باشد و برخی از اسپرسو ساز ها این امکان را فراهم می‌کنند تا ما بتوانیم این دما را کنترل کنیم . اگر دستگاه شما این قابلیت را دارد می‌توانید با تست کردن دما های مختلف نتایج حاصل شده را با هم مقایسه کنید و بهترین دما را برگزینید .اگر هم دستگاهتان قابلیت تنظیم دما ندارد کافی است به شرکت سازنده اعتماد کنید و پس از روشن کردن دستگاه به اندازه کافی صبر کنید تا دستگاه کاملا گرم شود .

میزان قهوه خروجی : در مورد قهوه های دمی مواردی که اندازه گیری می‌شوند میزان پودر قهوه ورودی ( مورد استفاده ) و میزان آب ورودی می‌باشد ولی در مورد قهوه اسپرسو میزان پودر قهوه ورودی ( مورد استفاده ) و قهوه خروجی را اندازه گیری می‌کنیم . بسته به مقدار قهوه ای که استفاده می‌کنید و اندازه سبد پُرتافیلتر دستگاهتان  یک شات قهوه بدون در نظر گرفتن وزن فنجان باید حدود 30 گرم خروجی داشته باشد .

قهوه اسپرسو

زمان : با دوز و میزان خروجی ذکر شده ما چیزی حدود 25 تا 30 ثانیه زمان میبرد تا فنجان قهوه شما به طور کامل پر شود ، اگر فنجان شما در نیمی از این زمان پر شد ، برای شروع کار بد نیست و در آینده با تمرین و دقت بیشتر به همین نتیجه خواهید رسید .

وسایل مورد نیاز :

وسایل مورد نیاز جهت تهیه قهوه اسپرسو عبارت اند از : 

1 – دستگاه اسپرسو ساز به همراه  پُرتافیلتر

2 – آسیاب قهوه مناسب

3 – تمپر قهوه جهت فشرده سازی

4 – ترازوی دیجیتال کوچک ( در صورت موجود بودن )

5 – فنجان قهوه شیشه ای

طرز تهیه قهوه اسپرسو :

1 – مخزن آب دستگاه اسپرسو ساز خود را تا جایی که به عنوان حداکثر ظرفیت مشخص شده است آب کنید دقت داشته باشید که آب حتما سرد و بدون املاح اضافی باشد . دقت داشته باشید که آب مقطر ممکن است صدمات جبران ناپذیری به دستگاه شما بزند پس هرگز از آن استفاده نکنید . با توجه به تجربه ما بهترین آب برای استفاده چه در دستگاه اسپرسو ساز برقی و چه گازی آب تصفیه شده می باشد .

2 – دستگاه خود را روشن نمایید و منتظر شوید تا کاملا گرم شود ، با توجه به اندازه دستگاه شما و مدل آن ممکن است این گرم شدن بین 10 تا 30 دقیقه زمان ببرد البته اصولا دستگاه های خانگی در زمان بین 10 تا 15 ثانیه به گرمای مورد نیاز رسیده اند به جز موارد خاص . زمانی که احساس کردید دستگاه به خوبی گرم و آماده شده است به مرحله بعد بروید .

3 – دکمه کار کرد دستگاه را بزنید تا دستگاه چند ثانیه کار کند و آب جوش به صورت عادی خارج شود . این امر باعث می‌شود که آب تازه در دستگاه وارد شده و در دستگاه جریان پیدا کند  و از طرف دیگر کلیه اجزای در ارتباط با قهوه ،هدگروپو سایر اجزا داخلی گرم و آماده می‌‌شوند. پس از قطع کردن جریان آب بهتر است درون پرتا فیلتر و سطح بیرونی هدگروپ را به وسیله یک پارچه خشک و تمیز نمایید .

4 – ابتدا برای تست کردن درجه آسیاب و پاک شدن اثر قهوه ای که قبلا آسیاب کرده اید چند دانه قهوه را آسیاب کنید سپس زمانی که از کیفیت خروجی مورد نظرتان اطمینان حاصل نمودید اقدام به آسیاب کردن قهوه مورد مصرفتان نمایید . دقت داشته باشید که بهتر است همیشه به اندازه میزان استفاده تان قهوه را آسیاب کنید تا همیشه قهوه تازه داشته باشید .

5 – حال حدود 15 تا 21 گرم از پودر قهوه را درون سبد پرتافیلتر ریخته و با توجه به آموزش روش تمپ کردن آن را فشرده کنید. بعد از آن می‌توانید با استفاده از انگشت اشاره خود سطح قهوه فشرده شده را تست کنید تا از فشردگی آن اطمینان حاصل نمایید.

6 – پرتافیلتر را سر سرجای خود درون هدگروپ ببندید و تهیه قهوه را آغاز کنید ، اگر دستگاه شما اتوماتیک است که با توجه به یک یا دوکاپ بودن پرتافیلتر دکمه مورد نظر را فشار دهید تا عملیات تهیه قهوه شروع شود و فنجانتان به اندازه از پیش تعیین شده پر شود و در غیر این صورت دکمه شروع را بفشارید و پس از رسیدن فنجان به وزن مورد نظرتان و یا تغییر رنگ عصاره قهوه از قهوه ای به سفید دکمه قطع آب را فشار دهید تا عملیات خروج قهوه پایان یابد .

در ادامه شما می‌توانید ویدئو آموزشی طرز تهیه قهوه اسپرسو را نیز مشاهده نمایید .

از تماشای این ویدئو لذت ببرید

چند نکته برای آماده شدن یک فنجان قهوه اسپرسو دلچسب :

1. فنجان قهوه خوری خود را از قبل کمی گرم کنید.

2. به میزان آسیاب دانه قهوه خود دقت کنید تا درشت یا زیاد ریز نباشد.

3. در داخل قهوه ساز خود از آب سرد استفاده کنید.

طرز تهیه قهوه اسپرسو و نکاتی برای حرفه ای شدن
4.6 از میانگین 18 رأی

عضویت در خبرنامه

اگر می‌خواهید از آخرین مقالات ما و جشنواره های فروش ویژه قهوه ایلیا مطلع شوید ، ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

به جمع اعضای خبرنامه قهوه ایلیا ، خوش آمدید .

145 دیدگاه ها

  1. Avatarرضا گفت:

    با سلام، لطفا راهنمایی بفرمایید که از دستگاه های زیر کدام یک برای استفاده خانگی مناسب میباشد (کیفیت خروجی قهوه و خامه شیر):
    دلونگی 685
    نووا 149
    میباشی 2005

  2. Avatarمحمد گفت:

    سلام من به تازگی دستگاه نوا 140 خریداری کردم , پاور دستگاه رو روشن کردم بعد از چند دقیقه چراغ هیتینگ خاموش شد بعدش سلکتور رو به سمت راست میچرخونم ولی کلا اب جوش به بیرون نمیرزه ! دستگاه ایراد داره ؟

  3. Avatarمحمدرضا گفت:

    با سلام وخسته نباشید
    بعد از اتمام کار از زیر دستگاه اسپرسو آب میزنه بیرون که مجبور شدم دستگاه را داخل سینی بگذارم
    به نظرتون دستگاه ایراد داره؟
    اسم دستگاه nikova هستش
    ممنون میشم جواب بدین

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام. اگر دستگاه خونگی هستش و مقدار آب به داخل سینی چکه گیر میریزه و چندان زیاد نیست خیر مشکلی نداره ولی اگر از جای دیگه دستگاه نشت داره بله دستگاه مشکل داره

  4. Avatarاحمد گفت:

    سلام و خسته نباشید .
    میخوایتم بدونم میزان وات دستگاه چ تاثیری داره رو نوع قهوه و فوم اون
    مثلا دسگاه من ۸۵۰ واته و دسگاه های دیگه هم هستن که ۱۱۰۰ یا ۱۲۵۰ وات هستن.
    ممنون میشم توضیح بدید
    با تشکر

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام. ممنون .
      توان دستگاه روی کیفیت و غلظت قهوه خروجی و کرمایی که روی آن تشکیل میشه تاثیر میزاره و هرچی توان بیشتر باشه قهوه بهتری بهتون میده.

  5. Avatarسینا گفت:

    سلام بنده یه اسپرسوساز مباشی خریدم وقتی مخزن آب رو پر میکنم بعد از یکی دوساعت میبینم آب از زیر دستگاه خارج شده البته کم
    بنظر شما طبیعیه
    تو فکر افتادم کلا هروقت خواستم بخورم آب بریزم توش

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام. خیر عادی نیست.
      بهره با پشتیبانی تماس بگیرین برای راهنمایی بیشتر .

  6. Avatarابوالفضل گفت:

    سلام من از اب معدنی استفاده میکنم برای دستگاه خوبه یا اب معدنیهم بجوشونم

  7. Avatarreza گفت:

    سلام . تشکر بخاطر سایت خیلی خوبتون
    من یه دستگاه گاستروبک 42606 دارم اما وقتی اسپرسو اماده میشه دمای پایینی داره و مطبوب من نیست ” دستگاه صفر صفره” 1 ماه خریدم . فکر نکنم درجه دما داشته باشه ایا راهی هست دمای اسپرسو بالا ببره قبل از درست کردن چند ثانیه اب گیری هم میکنم ولی هیچ تاثیری بر دمای خروجی نداره
    با تشکر

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      ممنون و سپاس دوست گرامی.
      اگر دمای آبی که از دستگاه شما بیرون می آید برای تهیه قهوه مناسب نیست مشکل از دستگاه است . اگر دماسنج در اختیار دارین دمای آب خروجی از دستگاهتون رو اندازه گیری کنید. این دما باید حدود 90 تا 95 درجه سانتی گراد باشه. البته باید به چراغ گرم شدن دستگاه نیز توجه داشته باشید.

  8. Avatarفرشاد گفت:

    سلام . با تشکر از سایت خوبتون . میخواستم بدونم با روش تهیه قهوه ترکی میشه اسپرسو درست کرد ؟ یعنی به جای قهوه ترک اسپرسو بریزم . (البته من در این زمینه تا حالا سابقه ای نداشتم و تازه قهوه درست میکنم )

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام دوست عزیز. قهوه تهیه شده به این روش دیگه اسپرسو نخواهد بود و همون ترک حساب میشه و با طعم بسیار نا مطلوب

  9. کامل و جامع بود ممنون از مقاله خوبتون

  10. Avatarفیروزه گفت:

    با سلام
    من یه دستگاه برینا ۱۹ بار دارم و از کیفیتش کاملا راضیم فقط زمانیکه پرتافیلتر رو بعد استفاده باز میکنم تفاله قهوه کاملا خشک نیست و کمی آب داره، این طبیعیه یا دستگاه خوب کار نمیکنه؟

  11. Avatarبهروز گفت:

    با سلام من یک دستگاهwega دو گروپ دارم.آمپر درجه ی آب باید روی چن باشه تا قهوه ی داغ بده دستگاه.تا چه حد میشه آمپر رو بالا برد؟

  12. Avatarمجتبی گفت:

    باسلام‌وتشکر‌ازراهنماییهای‌خوبتون‌ آیا‌میتوان‌قهوه‌فوری‌گلد‌را‌آسیاب‌کرد‌واسپرسو‌د
    درست‌کرد

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام دوست عزیز. این کتار در عمل غیر ممکن نیست اما قهوه فوری خود قهوه‌ی تهیه شده است به این معنی که پودری که مشاهده می‌کنید مخلوطی از عصاره ی قهوه است و هیچ پودر قهوه ای داخل آن نیست که بتوان از آن عصاره گیری کرد . پس بعد از تهیه نتیجه ی مطلوب و خوشایندی نخواهید داشت .

  13. AvatarHanif گفت:

    سلام خسته نباشید
    من یک دستگاه اسپرسو ساز MRS دارم که بعد از درست کردن کف شیر وقتی میخوام قهوه بگیرم دستگاه قهوه رو می سوزونه
    با تشکر

  14. Avatarنيما بصيرت گفت:

    سلام
    من يك اسپرسو ساز فوما خريدم اما اين اسپرسو ساز ٤نفره هست اما وقتي ميخوام يك كاپ ازش بگيرم اسپرسو كاملا آبكي و بدون كرم مياد ازش بيرون با توجه به اينكه كاملا دستگاهو از آب پر نميكنم و اندازه يك كاپ آب توش ميريزم،واسه اين مشكل راه حلي هست؟
    ممنونم

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام. خیر راه حلی وجود نداره در هر صورت این مشکل به وجود میاد. برای رفع این مشکل باید از دستگاه یک کاپ تهیه نمایید.

  15. Avatarشایان علیزاده گفت:

    سلام و خسته نباشید
    یه دستگاه ناسا مدل ns-509 گرفتم برای خونه،حالا اصلا بلد نیستم باهاش کار کنم،دفترچه هم نداره،یه دفترچه هم تو اینترنت بود دانلود کردم اصلا استفاده نداره،کاملا اشتباه نوشتن،چیکار کنم من؟!

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام. این دستگاه دو کاره هست. از طرف اسپرسو دستگاه میتونید مثل توضیحات دئاخل مطلب عمل کنید.

  16. Avatarمصطفی گفت:

    درود،
    برای بیشتر شدن و بهتر شدن کرمای قهوه چه باید کرد

  17. AvatarAa گفت:

    سلام .من اسپرسو گرفتم حالت پودر رو به من دادند. با دستگاه قدیمی اسپرسوساز ویداس .ولی ابکی میشه مزه سوختگی میده و دونه های قهوه میاد تو استکان .روش هم کف نمیده .چکارش کنم درست بشه?

  18. AvatarMaryam گفت:

    سلام من از دستگاه اسپرسو ۳کاره دلمونتی استفاده میکنم، و اسپرسویی که درست میکنم خیلی سریع فنجانم پر میشه و اصلا هم غلیظ نیست خیلی آبکیه شباهتی باقهوه نداره،توی مطالب خوندم علتش تمپ کردنه ولی هر بار همینطوری میشه قهوه م اگه میشه راهنماییم کنین

  19. Avatarfarshid گفت:

    سلام من تازه دستگاه خریدم میخوام بدونم وقتی پرتافیلترو اندازه دوشات پر میکنم از هر خروجی ان یک تک شات بدست میاد یا دابل یعنی وقتی دو فنجون میزارم تک شات باید بگیرم یا دابل با کلا یک فنجون بزارم یک دابل بگیرم

  20. Avatarامید گفت:

    سلام
    من یک دستگاه گاستروبک دارم
    وقتی مراحل قهو گیری تمام میشه تقاله باقیمونده داخل سبد قوه کاملا خیس و پر اب هست
    در صورتی که مشابه ابن کار رو با دستگاه فیلیپس انجام میدم تفاله باقی مونده کاملا خشک هست
    بنظرتون اشکال کار من کجاست
    ممنون

    • جلال رمضانیجلال رمضانی گفت:

      سلام دوست عزیز. مشکلی نیست در بیشتر دستگاه ها این اتفاق می افته . شما قبل از اینکه پورتا فیلتر رو روی هد گروپ ببندید کمی از دستگاه آب بگیرید.

  21. Avatar