زمان مورد نیاز برای مطالعه : 5 دقیقه

در مطلب قبل گفتیم که هر کدام از سه گروه دستگاه اسپرسوساز نیز بر حسب تغییراتی دیگر نظیر انواع پمپ، تعداد بویلرها و قابلیت برنامه‌ریزی به دسته‌هایی فرعی تقسیم می‌شوند. در ادامه مطلب، اجازه دهید پیش از بررسی مکانیزم این دستگاه‌ها، به انواع آن‌ بپردازیم.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

اسپرسوسازهای نیمه اتوماتیک

احتمالا این دستگاه همان تصور شما از یک دستگاه اسپرسوساز حرفه‌ای است. دستگاه‌های اسپرسوساز نیمه اتوماتیک برای هدایت آب به سری گروپ از یک سیستم اتوماتیک بهره می‌برند. با این حال، آسیاب کردن قهوه، فشرده‌سازی آن با تمپر و کنترل زمان عصاره‌گیری قهوه بر عهده باریستا است.

حسن بزرگ این اسپرسوسازها این است که هماهنگی خوبی میان کنترل انسانی و ثبات مکانیکی ایجاد می‌کنند. با این دستگاه‌ها، شات اسپرسو حاصل عملکرد شما است، گرچه فشار آب و درجه حرارت آن به وسیله دستگاه تنظیم شده است و به همین دلیل، از دست رفتن کیفیت قهوه به ندرت می‌تواند رخ دهد.

اسپرسوسازهای اتوماتیک

این اسپرسوسازها بسیار شبیه به دستگاه‌های نیمه اتوماتیک هستند. تفاوت آن‌ها با دستگاه‌های نیمه اتوماتیک در این است که جریان آب را به صورت اتوماتیک قطع می‌کنند. این اتفاق باعث می‌شود که ثابت بودن حجم هر شات قهوه تضمین شود. به این ترتیب دیگر لازم نیست برای سرریز نشدن هر فنجان قهوه کنار اسپرسوساز بایستید. دستگاه‌های اسپرسوساز اتوماتیک نیز در کافه‌ها استفاده می‌شوند.

اسپرسوسازهای تمام اتوماتیک

دستگاه‌های اسپرسوسازهای تمام اتوماتیک همه کارها را انجام می‌دهند. این اسپرسوسازها دانه‌های قهوه را آسیاب می‌کنند و اندازه‌گیری حجم قهوه، پر کردن پرتافیلتر و فشرده‌سازی پودر قهوه را نیز انجام می‌دهند. فقط یک دکمه را فشار می‌دهید و همیشه یک شات قهوه با کیفیت ثابت تحویل بگیرید. برخی از این اسپرسوسازها برای شما این  امکان را فراهم می‌آورند که تنظیمات مورد نظر خودتان را در مورد اندازه‌گیری و زمان‌بندی انجام دهید. با این حال، زمانی که از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنید، امکان بروز خلاقیت در تهیه قهوه بسیار کم است. این اسپرسوسازها معمولا در کافی‌شاپ‌ها استفاده نمی‌شوند و کاربرد آن‌ها بیشتر در خانه‌ها و شرکت‌ها است.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

مکانیزم دستگاه‌های اسپرسوساز پمپی

انواع مختلف پمپ‌ها در این اسپرسوسازها وجود دارد:

  • ارتعاشی
  • چرخشی
  • دنده‌ای

ایوان مورا می‌گوید که پمپ‌های ارتعاشی معمولا در دستگاه‌های اسپرسوساز تمام اتوماتیک استفاده می‌شوند و در صورتی که بخواهید بر روی فشار کنترل داشته باشید، بسیار بی‌ثبات خواهند بود زیرا تنها در یک فشار ثابت به درستی عمل می‌کنند. او می‌گوید:

«فشار در این پمپ‌ها از 4 بار فشار در شروع عصاره‌گیری آغاز می‌شود و در انتهای کار به 14 تا 16 بار می‌رسد.»

برخی شرایط ممکن است اتفاق بیفتد که بخواهید میزان فشار را تغییر دهید. با این حال، (همان‌گونه که می‌دانیم) یک فشار طراحی نشده و نامطلوب می‌‌تواند به یک اسپرسوی بی‌کیفیت منتهی شود.

معمولا دستگاه‌های اسپرسوساز حرفه‌ای از پمپ‌های چرخشی یا دنده‌ای بهره می‌گیرند. ایوان مورا می‌گوید:

«پمپ‌های چرخشی ثابت و پایدار هستند. با این حال، با گذشت زمان باید آن‌ها را تنظیم کنید تا کیفیت قهوه افت نکند.»

مورا در ادامه توضیح می‌دهد:

«پمپ‌های دنده‌ای را در بهترین دستگاه‌های اسپرسوساز می‌توان مشاهده کرد و در کنار پمپ‌های چرخشی می‌توانند کار کنند، اما فشار را به صورت مستقل کنترل می‌کنند… در این پمپ‌ها از طریق تغییرات دستی یا با گزینه‌های قابل برنامه‌ریزی که باریستا با توجه به خواسته‌اش برای عصاره‌گیری تعیین کرده، می‌توان فشار را تنظیم کرد. برخی از دستگاه‌های اسپرسوساز دارای گزینه‌های دستی و قابل برنامه‌ریزی هستند.»

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

معمولا اسپرسوسازهای دارای پمپ‌های حرفه‌ای دارای سوپاپ‌های سه‌طرفه هستند تا بتوانند فشار را منتشر کنند و این امکان را فراهم می‌آورند که چند شات قهوه را در زمانی کوتاه تهیه کنید.

مزیت دستگاه‌های اسپرسوساز نیمه اتوماتیک یا اتوماتیک پمپی در امکان کنترل همراه با ثبات کیفیت است. به همین دلیل است که معمولا دستگاه‌های پمپی کیفیت بالا دارای چند بویلر هستند. به این ترتیب، این امکان به وجود می‌آید که آب داغ از بخار ایجاد شده مجزا باشد. در نتیجه، کنترل دمای آب بهتر انجام می‌شود و احتمال عصاره‌گیری بیش از حد کاهش می‌یابد.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

شان اوپیاوس می‌گوید:

«برای پیشرفته‌تر شدن امکان کنترل درجه حرارت، دستگاه اسپرسوساز شما دارای بویلرهای مستقل است که در آن بویلر سری گروپ از بویلر مخصوص تهیه آب یا بخار مجزا است.»

با این همه، ایوان مورا هشدار می‌دهد که حتی با داشتن یک اسپرسوساز کیفیت بالا نیز ممکن است برخی بی‌ثباتی‌ها در کیفیت نهایی وجود داشته باشد. او می‌گوید:

«اسپرسوسازهایی وجود دارند که از دستگاه‌های دیگر بهتر هستند، اما فراموش نکنید که این دستگاه‌ها توسط ما انسان‌ها ساخته شده‌اند و ما نیز کامل نیستیم. بنابراین، دستگاه اسپرسوساز کامل و بی‌نقص نیز وجود ندارد.»

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

قیمت یک اسپرسوساز باثبات

گرچه اسپرسوسازهای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک پمپی می‌توانند با گزینه‌هایی که ارائه می‌دهند، تعادل خوبی را بین ثبات و کنترل به وجود آورند، اما گران‌قیمت نیز هستند.

شان اوپیاوس می‌گوید:

«اسپرسوسازهای با چند بویلر به وضوح قیمت بالاتری دارند. داشتن این موقعیت از منظر یک باریستا بسیار جذاب است…؛ اما بودجه نقش مهمی را در همه این موارد ایفا می‌کند.»

اسپرسوسازهای پمپی به میزان زیادی در قیمت متفاوت هستند. با این حال، شما با درک مکانیزم‌های اصلی و اساسی می‌توانید انتخابی آگاهانه داشته باشید. آیا برای افزایش کنترل و ثبات حاضر هستید هزینه کنید یا فقط یک نمای زیبا از دستگاه کافی به نظر می‌رسد؟

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

در هر نوع از دستگاه‌های اسپرسوساز مزایا و معایبی وجود دارد. با توجه به مسائلی نظیر تفاوت در ثبات، مقرون به صرفه بودن و ملاحظات عملی، “بهترین” دستگاه اسپرسوساز برای هر فردی می‌تواند متفاوت باشد.

توسعه و پیشرفت در فناوری دستگاه‌های اسپرسو به صورت مستمر و همیشگی ادامه دارد. اجزای جدید، کنترل‌کننده‌های کامپیوتری و سیستم‌های پنوماتیک توسط تولیدکنندگان این دستگاه‌ها در در سراسر دنیا در حال توسعه هستند.

هرچند که ویژگی‌هایی نظیر زیبایی یا فناوری بالا می‌توانند اغواکننده باشند، اما تفاوت‌های زیادی در زیر این ظاهر شیک وجود دارد. پیش از این که اقدام به خرید یک دستگاه اسپرسوساز کنید، مشخصات آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که همه نیازهای شما را پاسخ می‌دهد.

عضویت در خبرنامه

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما ، تخفیف های هفتگی فروشگاه و اطلاع از جشنواره های فروش ویژه مطلع شوید ، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

به جمع اعضای خبرنامه قهوه ایلیا ، خوش آمدید .

جلال رمضانی
جلال رمضانی
کارشناس مترجمی زبان انگلیسی هستم. از سال 91 درزمینه های تدریس و ترجمه فعالیت داشته و از سال 95 همکاری خود را به عنوان مترجم و کارشناس تولید محتوی با قهوه ایلیا آغاز کرده ام .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *