طرز تهیه قهوه عربی به وسیله‌ی دله

دله، قهوه جوش مورد استفاده در کشورهای حوزه خلیج فارس و شهرهای جنوبی ایران است و برای همین به قهوه جوش عربی نیز شهرت یافته است. تهیه قهوه عربی با دله به چندین روش مرسوم است که در اینجا به دو روش آن یکی سنتی و یکی امروزی اشاره می‌شود.

قهوه عربی

روش سنتی تهیه قهوه عربی

در روش سنتی، رست قهوه، و آداب سرو آن، بسیار حائز اهمیت است. در این روش، از دله در اصل فقط در مرحله سرو قهوه استفاده می‌شود که آیین و سنت مربوط به خودش را دارد.

قهوه عربی

در این روش ابتدا دانه قهوه بر روی ذغال برشته می‌شود، سپس به وسیله هاون، کوبیده و آسیاب می‌شود.

در ظرف جداگانه ای که مشابه دله است و به گم گم شهرت دارد، آب به درجه جوش می‌رسد و در این هنگام پودر قهوه کوبیده شده را داخل آن می‌ریزند.

قهوه عربی

نکات قابل توجه:

توجه داشته باشید به هیچ وجه نباید این پودر را هم زد.

پس از گذشت بیست دقیقه آب به خوبی به جوش آمده و قل میخورد و در حین قل خوردن با قهوه به خوبی مخلوط می‌شود. حال آن را از روی زغال بر داشته و درون دله می‌ریزیم و حدود ده دقیقه صبر کرده که کمی خنک شود، سپس طبق مراسم و آئین خاصی، سرو می‌شود.

این روش را بر روی اجاق و با شعله بسیار کم نیز می‌توان انجام داد.

باید توجه داشت مرسوم نیست با قهوه عربی، شیر یا شکر مصرف شود و برای طعم دار کردن آن، یا هنگام اضافه کردن قهوه به آب جوش و یا پس از ریخته شدن در دله، به آن هل، دارچین، وانیل و… اضافه می‌شود.

قهوه عربی به دست آمده در این روش، نه رقیق است و نه غلیظ، ولی به علت فرایند رست و دم آوری خاص آن؛ طعم بسیار تلخی دارد.

این روش در مراسم مهم اعراب مورد استفاده است.

قهوه عربی

روش امروزی تهیه قهوه عربی:

روش دوم، روشی رایج تر مخصوصا در ایران است و شباهت بسیار زیادی به دم آوری قهوه در قهوه جوش های ترک دارد.

در این روش آب را « برای هر نفر، به اندازه ی یک لیوان 350 میلی لیتری» در دله ریخته و روی گاز قرار می‌دهید. زمانی که جوش آمد دله را به مدت سی ثانیه از روی گاز بردارید تا کمی دمای آن فروکش کند. حالا قهوه تان را اضافه کنید «به ازای هر نفر یک قاشق غذاخوری » و روی گاز با شعله بسیار کم قرار دهید.

قهوه عربی

به نزدیکی دمای جوش آب که رسیدید، مخلوط آب و قهوه داخل دله شروع به کف کردن می‌کند و فوم خوش رنگی ظاهر خواهد شد. در این هنگام دله را از روی حرارت برداشته تا کمی خنک شود. حدود یک دقیقه بعد مجددا دله را بر روی حرارت قرار دهید تا محتوی دوباره به نزدیکی دمای جوش برسد و فوم حاصل از آن شروع به بالا آمدن بکند.

حال می‌توانید قهوه تان را برداشته و نوش جان کنید.

قهوه عربی

نکات قابل توجه:

این روش نیز بر روی ذعال نتیجه بهتری خواهد داد

توجه داشته باشید نباید پودر قهوه را به هیچ وجه هم بزنید.

در این روش به هیچ عنوان آب به دمای جوش نباید برسد. اگر مخلوط آب و قهوه قل بخورد، قهوه نهایی غلیظ خواهد شد و طعم و بوی سوختگی خواهد گرفت.

بهتر است از قهوه با رست لایت استفاده شود.

میزان آسیاب پودر قهوه باید بسیار نرم « ترک » باشد.

قهوه عربی

با توجه به قدمت این قهوه جوش و تهیه قهوه عربی، قطعا روش های مختلفی از طرز آستفاده آن وجود دارد و هر منطقه بنا به سنت و آئینی که دارند، از آن روش برای دم آوری قهوه استفاده می‌کنند.

خوشحال می‌شویم تجربیات خود را در مورد دله و طرز تهیه قهوه عربی با آن، با ما در میان بگذارید

 

مطالب مرتبط:

به اشتراک بگذارید:
پویا اسفرجانی
پویا اسفرجانی
از سال 87 در زمینه ادبیات و شعر کلاسیک به صورت جدی کار کرده و از سال 90 به صورت آزاد به فراگیری گرافیک پرداخت، از 94 تا امروز در مجلات هنری و فرهنگی گوناگون صفحه آرا و دبیر بوده و از سال 95 به مجموعه قهوه ایلیا پیوسته است.

4 دیدگاه ها

  1. علیرضا گفت:

    با عرض سلام
    من یه جایی خوندم که روش دوم که شما در بالا گفتید روش درست کردن قهوه ترک استانبول است (در دم کردن قهوه ترک به روش ترکیه ای ؛ ابتدا آب در قهوه جوش جازوه به جوش می آید و سپس قهوه آسیاب شده کاملا نرم و ریز ؛ به آب اضافه می گردد . هنگامی که به آرامی شروع به جوش آمدن کرد و فوم و قوام ایجاد شده بر روی سطح قهوه ترک شروع بالا آمدن در دهانه باریک جازوه نمود ؛ فوم قهوه را هم زده و دوباره قهوه را حرارت داده تا فوم قهوه مجددا بالا بیاید … این کار را چندبار انجام داده ( معمولا سه بار ) و سپس قهوه جوش را از روی حرارت برداشته و سپس قهوه ترک سرو می گردد .این مراحل حداقل ۷ دقیقه زمان می برد . )
    و گفته بود که قهوه عربی به دو صورت انجام میگیره که توی یکی از روش ها دانه های قهوه درشت آسیاب میشه و رنگ قهوه بدست آمده تقریبا زرد میشه و در روش دوم که در جنوب ایران بیشتر مورد استفاده قرار میگیره پودر ریز آسیاب میشه و رنگ اون تیره میشه چیزی شبیه شیره میشه و غظلتش خیلی زیاد میشه
    می خواستم ازتون بپرسم که این مطالب صحیح هستش یا اشتباه
    با تشکر از سایت خوبتون

    • پویا اسفرجانی گفت:

      درود همانطور که گفته شد روش دوم مشابه تهیه قهوه ترکه ولی تفاوتی که داره اینه که از پودر لایت استفاده میشه.
      معمولا در این روش ها پودر بسیار ریز آسیاب میشه مگر اینکه مانند روش اول به صورت سنتی و با هاون کوبیده بشود که تقریبا پودر درشتی میدهد.
      در کل بله درسته

      • coffee man گفت:

        درود بر شما دوستان عزیز
        در روش تهیه قهوه ترک، آب باید سرد باشد و با پودر قهوه در قهوه جوش مخلوط گردد و هم زده شود و سپس روی شعله بسیار بسیار کم و ملایم قرار داده شود و به محض اینکه کف تشکیل شد و قبل از آنکه آب به جوش بیاید، باید برداشته شده و سرو شود.
        قهوه ترک اصلا نباید قل بخورد و با مشاهده کف مطلوب و قبل از به جوش آمدن آب، باید حتما از روی شعله برداشته شود.
        در اصل در سرو این قهوه، هنر فرد تهیه کننده این است که با بیشترین حد کف آن را سرو کند و قل زدن آب باعث از بین رفتن و کم شدن حجم کف قهوه می شود.
        با سپاس

  2. سینا گفت:

    سلام
    ببخشید آیا کسی می دونه چرا نباید به هیچ وجه پودر قهوه را در دله هم زد یا قاطی کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *