درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی قسمت اول

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

اگر فنجان قهوه‌‌ای با کیفیت و عطر و طعم بهتر می‌خواهید، چندان راه سختی در پیش رو ندارید. برای این که ترشی، شیرینی و تعادل طعم‌ها را بتوانید در هنگام دم کردن قهوه کنترل کنید، باید به درکی صحیح از چگونگی عصاره گیری قهوه یا همان دم کردن آن برسید. به این ترتیب، می‌توانید همیشه یک فنجان قهوه عالی داشته باشید.

برای این که بهتر متوجه شوید که چرا باید مراقب اندازه ذرات قهوه و درجه آسیاب شدن آن، درجه حرارت آب و همچنین عمق بستر قهوه باشید، با ما در این مطلب همراه باشید…

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

عصاره گیری قهوه چیست؟

خیلی ساده باید گفت که عصاره گیری قهوه یعنی آزاد و حل شدن طعم و سایر عناصر قهوه درون آب. همزمان با دم کردن قهوه، صدها ترکیب منحصر به فرد از دانه‌های پودر شده قهوه در آب آزاد می‌شود که فنجان قهوه روزانه شما را می‌سازد.

این ترکیبات عصاره گیری‌ شده، تاثیر مستقیمی بر روی عطر و طعم فنجان قهوه دارند. معمولا در میان ترکیبات عصاره گیری‌ شده قهوه در آب، این مواد بیش از دیگر ترکیبات موجود است:

  • کافئین (تلخی ایجاد می‌کند)
  • اسیدها (که برخی از آن‌ها طعم ترشی یا شیرینی را ایجاد می‌کنند)
  • لیپیدها یا چربی‌ها (که حالت ویسکوزیته یا چسبندگی ایجاد می‌کنند)
  • قند (شیرینی و همچنین حالت ویسکوزیته ایجاد می‌کند)
  • کربوهیدرات‌ها (تلخی و همچنین حالت ویسکوزیته ایجاد می‌کنند)

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

ما می‌توانیم با کنترل چگونگی عصاره گیری این ترکیبات، بر روی ویژگی‌های فنجان قهوه خودمان کنترل بیشتری داشته باشیم.

چگونگی تاثیر عصاره گیری‌ بر طعم

همه ترکیبات قهوه در یک زمان عصاره گیری‌ نمی‌شوند. خواص میوه‌ای و اسیدی قهوه به شکل قابل توجهی در ابتدای عصاره گیری آزاد می‌شوند. سپس نوبت به خاصیت شیرینی می‌رسد. در نهایت نیز خواص تلخی قهوه عصاره گیری‌ می‌گردد.

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

قهوه‌ای که به اندازه کافی عصاره گیری نشده (به اصطلاح، درست دم نکشیده)، طعم شیرینی و تلخی کمی که برای تعادل لازم است را ندارد و طعمی ترش‌مزه پیدا می‌کند. از سوی دیگر، با دم کشیدن بیش از حد قهوه، طعم تلخی بیشتر عصاره گیری می‌شود و باعث از بین رفتن ترکیبات ایجادکننده طعم شیرینی و ترشی می‌شود. بنابراین، شما می‌توانید با میزان دم کردن یا عصاره گیری قهوه، عطر و طعم قهوه را با ذائقه خودتان سازگار کنید.

کامل‌ترین سطح عصاره گیری قهوه

درصد عصاره گیری مواد جامد در آب را معمولا با پارامتر “TDS” نمایش می‌دهند. به عبارت ساده‌تر، این پارامتر به صورت درصدی بیان می‌کند که چه میزان از “ماده” قهوه درون آب حل شده است. این درصد معمولا برای قهوه بین 18 تا 22 درصد است.

با این همه، هر قهوه‌ای خصوصیات متفاوتی دارد. فراموش نکنید که برای پیدا کردن بی‌ نقص‌ترین سطح عصاره گیری‌ قهوه به جای این که به دنبال اعداد باشید، باید بر روی یافتن بالاترین سطحی تمرکز کنید که از نظر شما طعم بهتری دارد.

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

چگونگی کنترل سطح عصاره گیری

برای این که بتوان به بهترین طعم‌ قهوه دست پیدا کرد، باید عصاره گیری در سطح مناسبی رخ دهد. به همین دلیل، درک چگونگی رخ دادن عصاره گیری می‌تواند کمک بزرگی باشد تا بتوان ایراد طعم نامناسب قهوه را متوجه شد.

آیا قهوه‌تان خیلی ترش است؟ دلیل این اتفاق می‌تواند عصاره گیری کمتر از حد ترکیبات قهوه باشد و میزان اسید آن بیش از مابقی ترکیبات است. در این حالت می‌توانید قهوه را طولانی‌تر دم کرده یا آن را ریزتر آسیاب کنید.

آیا قهوه شما تلخ است؟ احتمالا بیش از حد عصاره گیری‌ شده است. برای کاهش سرعت عصاره گیری یا دم کردن، می‌توانید زمان کمتری را برای دم کردن اختصاص دهید یا دانه‌های قهوه را با درجات بزرگتر آسیاب کنید.

علاوه بر این، باید از عصاره گیری غیریکنواخت نیز جلوگیری کنید. عصاره گیری‌ غیریکنواخت به این معنی است که بعضی از ذرات قهوه سریع‌تر از برخی دیگر عصاره گیری ‌شوند که این اتفاق باعث می‌شود فنجان قهوه ترکیبی از ذرات کم عصاره گیری شده و ذرات بیش از حد عصاره گیری شده داشته باشد. این اتفاق نیز مشکل‌آفرین است، زیرا نمی‌توان بر روی خصوصیات قهوه کنترلی داشت و نمی‌توان همیشه عطر و طعم نهایی یکسانی به دست آورد.

درک عصاره گیری قهوه برای داشتن یک فنجان قهوه عالی

شما می‌توانید در هنگام عصاره گیری‌ قهوه، نقصان برخی موارد که چندان ایده‌آل نیستند را به نحوی جبران کنید. برای مثال، اگر قهوه شما کمی کهنه است، می‌توانید با ریزتر آسیاب کردن آن باعث عصاره گیری سریع‌تر شوید و ترکیبات مختلف را به شکل قابل‌توجهی آزاد کنید.

ترکیبات قهوه تیره (که بیشتر رست شده است)، به دلیل اینکه مدت زمانی بیشتری حرارت دیده‌اند، سریع‌تر در آب حل می‌شوند. به خاطر داشته باشید که قهو‌ه‌های تیره از قهوه‌های روشتن‌تر، سریع‌تر دم می‌کشد و بهتر است از درجات درشت تری برای آسیاب آنها استفاده کنید.


در قسمت بعدی این مطلب به عوامل و متغیر هایی که بر روی عصاه گیری‌ تاثیر دارند خواهیم پرداخت. با قهوه ایلیا همراه باشید…

عضویت در خبرنامه

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما ، تخفیف های هفتگی فروشگاه و اطلاع از جشنواره های فروش ویژه مطلع شوید ، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

به جمع اعضای خبرنامه قهوه ایلیا ، خوش آمدید .

مطالب مرتبط:

به اشتراک بگذارید:
جلال رمضانی
جلال رمضانی
کارشناس مترجمی زبان انگلیسی هستم. از سال 91 درزمینه های تدریس و ترجمه فعالیت داشته و از سال 95 همکاری خود را به عنوان مترجم و کارشناس تولید محتوی با قهوه ایلیا آغاز کرده ام .

2 دیدگاه ها

  1. Avatarفرامرز گفت:

    بسیار عالی و کاربردی،
    سپاس فراوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *