شکفت قهوه ( Blooming ) چیست ؟

شکفت قهوه ( Blooming ) یکی از مراحل دم کردن قهوه می‌باشد . درست کردن یک قهوه خانگی که بتواند رقیب خوبی برای آنچه که در مکان‌های عمومی ، سرو می شود ، باشد ، کار بسایر ساده ایست  .

لازمه به دست آوردن یک قهوه خوب و با کیفیت و با طعم و مزه عالی به جای یک نوشیدنی بد طعم و با کیفیت پایین توجه به یک سری نکات در مورد قهوه است که یکی از مهم‌ترین آنها شکفت قهوه نام دارد .

چه چیز باعث شکفت قهوه ( Blooming ) می‌ شود ؟

شکفت قهوه Blooming

شکفت قهوه توسط فرایند رست ایجاد می شود  .  تمامی مواد ارگانیک به محض گرم شدن از خود مواد شیمیایی مخصوصا دی اکسید کربن آزاد می‌کنند  .

در فرایند رست به تدریج تمامی گازها آزاد می‌شوند که به گاززدایی معروف است .

با آسیاب کردن دانه ها ، گازهای محبوس شده در آن با سرعت بیشتری آزاد می‌شوند .  و این مقدار در تماس با آب داغ بیشتر هم خواهد شد .  و با سرعت دی اکسید کربن خود را از دست می‌دهد و باعث ایجاد شکفت قهوه می‌شود .

آزاد سازی گازها را می‌توان به خوبی در فرایند شکفت قهوه مشاده کرد ، درست زمانی که با آب داغ تماس پیدا می‌کند پف کرده و به بالا می‌آید .

گازهای پیشین اکنون با سرعت بیشتری آزاد می‌شوند .  فشار به خارج و دفع آب که بر اثر بیرون آمدن ترکیبات فرار به وجود می‌آید باعث ارتقای عطرو طعم قهوه می‌شود .

به این پدیده تلاطم یا توربولنس ( turbulence ) نیز گفته می‌شود .  اگر آب واکنش مناسبی با قهوه های آسیاب شده نداشت آزاد سازی گاز ضعیف بوده است و باید صبر کرد تا  قهوه فضای لازم برای نفوذ آب را فراهم کند .

زمان رست و آسیاب قهوه و تاثیر آن بر شکفت

شکفت قهوه Blooming

آزاد سازی یا ازدست دادن دی اکسید کربن به محض انجام فرایند رست شروع می‌شود و تا چند هفنه بعد ادامه دارد . در حالی که بیشتر گازها در همان هفته اول آزاد می‌شوند ما درصدد حفظ گازها و ترکیبات فرار قهوه هستیم چرا که باعث بهتر شدن طع و عطر قهوه می‌شوند . نکته ی حائظ اهمیت این است که به محض آسیاب ، سرعت آزاد سازی این گاز ها بیشتر می‌شود و این دقیقا همان دلیلی است که بیشتر علاقه مندان به قهوه و کافه ها تمایل دارند قهوه را درست قبل از مصرف آسیاب نمایند .

نحوه بسته بندی قهوه و تاثیر آن بر شکفت

شکفت قهوه Blooming

عوامل دیگری نیز در از دست دادن گازها موثر هستند و بسته بندی و نگهداری قهوه نقش به سزایی در این مورد ایفا می‌کند .

بسیار از علاقه‌مندان به قهوه از بسته بندی های مهر و موم شده برای نگه‌ داری دانه های قهوه خود استفاده می‌کنند  .  برای این کار دو نظریه وجود دارد :

اول استفاده از گازهای آزاد شده برای ایجاد فشار داخل محفظه که باعث کاهش آزاد‌سازی گازهای بیشتر می‌شود .

دوم شامل استفاده از یک دریچه‌ی یک طرفه بر روی بسته بندی است که باعث می‌شود گازها خارج شوند ولی هیچ هوایی به داخل نفوذ نکند .

البته رستر ها معمولا برای بسته بندی قهوه های تازه از این نوع دریچه ها در بسته بندی های خود استفاده می‌کنند .

عوامل موثر دیگر بر شکفت قهوه ( Blooming )

عوامل دیگر شامل :

دمایی که در آن دانه ها نگهداری می‌شوند .  گرمای بیشتر به معنی آزاد سازی گاز بیشتر است .

رطوبت هوا در زمان نگهداری  .  رطوبت کمتر به معنی آزاد سازی گاز بیشتر است .  البته رطوبت بیشتر نیز باعث رشد قارچ و کپک می‌شود بنابراین باید رطوبت مناسبی به کار برد .

سختی دانه ها  . سفت و سخت بودن دانه ها به معنی تراکم بیشتر گاز برای یافتن راه به بیرون است  .

تفاله قهوه و 17 خاصیت شگفت انگیز

درجه‌ی رست .  درجه‌های رست کردن قهوه تاثیر قابل توجهی بر شکفت آن دارد .  درجه ی بسیار دارک و دارک تاثیر بیشتری بر آزاد سازی گاز کمتر نسبت به مدیوم دارک بر همان قهوه دارد .

حتما مطالعه کنید : فرآیند رست قهوه

اصل و نسب .  قهوه ها در مناطق مختلفی رشد می‌کنند که دارای آزاد سازی گاز متفاوتی هستند .

چگونه شکفت قهوه ( Blooming ) به دست می‌آید ؟

پدیده شکفت قهوه به ریختن آب داغ بر روی قهوه ی آسیاب شده و مرطوب شدن بعد از یک یا دو دقیقه (بسته به  مراحل اولیه قهوه ) اطلاق می‌شود .

به تعداد علاقه مندان به قهوه ، تکنیک برای ایجاد شکفت آن وجود دارد که به چند روش آن اشاره می‌کنیم .

شکفت در قهوه ساز های نسل سوم

شکفتن قهوه Blooming

اضافه کردن 40 یا 80 گرم آب داغ ( نه در حال جوش ) به قوه ی آسیاب شده و مخلوط کردن  دورانی آن از طرف دیواره ظرف به مرکز .

شکفت در دستگاه  فرنچ پرس

شکفت قهوه Blooming

به آرامی‌مقادیر آب گرم را بر روی قهوه آسیاب شده ( که درجه ی آن زبر باشد ) بریزید  .  شما شاهد ایجاد کف در محفظه ی فرنچ پرس خواهید بود .

بعد ازگذشت 15 تا 20 ثانیه کف را با قاشق بردارید  تا مطمعن شوید تمامی قهوه با آب تماس داشته است .

شکفت قهوه ( Blooming ) با استفاده از دستگاه های فیلتری اتوماتیک

کار خود را با گذاشتن فیلتر در سبد قهوه ساز آغاز کنید .  بهتر است از فیلتر های با کیفیت استفاده کنید چرا که ضریب اطمینان از عدم نفوذ تفاله به نوشیدنی شما را بالا می‌برد .

قدم بعدی اضافه کردن قهوه ی تازه رست و آسیاب شده و بعد اضافه ی کردن آب – به قدری که فقط قهوه نم دار شود .

بعد از مدت 45 تا 90 ثانیه دکمه قهوه ساز خود را بزنید  .

 

به اشتراک بگذارید:
جلال رمضانی
جلال رمضانی
کارشناس مترجمی زبان انگلیسی هستم. از سال 91 درزمینه های تدریس و ترجمه فعالیت داشته و از سال 95 همکاری خود را به عنوان مترجم و کارشناس تولید محتوی با قهوه ایلیا آغاز کرده ام .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *