شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز قسمت اول

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 5 دقیقه

امروزه دستگاه‌های اسپرسوساز حرفه‌ای در برخی شرکت‌ها و منازل هم دیده می‌شود و تعداد این دستگاه‌ها در حال افزایش است. این که بتوانیم قهوه مخصوص خودمان را در محل کار یا خانه تهیه کنیم، اتفاقی فوق‌العاده است. اما در هنگام گرفتن یک شات قهوه از این دستگاه‌ها چه اتفاقی می‌افتد؟ چقدر با این قضیه آشنا هستید؟

بدنه دستگاه اسپرسوساز ممکن است تفاوت قابل ملاحظه مکانیزم‌ها را پنهان کند. در این مطلب به درون این دستگاه‌ها نگاهی داریم تا در مورد دستگاه‌های اسپرسوساز شناخت بیشتری پیدا کنیم.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

دستگاه‌های اسپرسوساز با مکانیزم بخار

این‌طور گزارش شده است که “آنجلو موریوندو” (Angelo Moriondo) در سال 1884 دستگاه جدیدی با مکانیزم بخار را برای تهیه مقرون به‌صرفه و فوری یک قهوه مخصوص در “نمایشگاه عمومی تورین” به نمایش گذاشت. به این ترتیب، سیستم قهوه تحت فشار متولد شد.

دستگاه‌های اسپرسوساز الکتریکی با مکانیزم بخار هنوز کاربرد دارند. سادگی این دستگاه‌ها باعث سهولت در  استفاده و نگهداری می‌شود ، ضمن این که مقرون به‌صرفه و کم حجم هم هستند. اما ببینیم که چگونه کار می‌کنند؟

آب در یک مخزن هواگیری شده به نقطه جوش می‌رسد و بخار تشکیل می‌شود. این بخار باعث می‌شود آب با فشار از مخزن خارج و به قهوه وارد شود. این‌جا مشابه همان اتفاقی رخ می‌دهد که در قهوه‌جوش روگازی (moka pot) اتفاق می‌افتد.

نقطه ضعف دستگاه‌های اسپرسوساز با مکانیزم بخار این است که فشار آن‌ها تنها به 1 تا 1.5 واحد بار (Bar: واحد اندازه‌گیری فشار) می‌رسد. این در حالی است که فشار ایده‌آل برای یک شات اسپرسو، 9 بار است.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

آبی که در این دستگاه‌ها برای تولید بخار استفاده می‌شود، برای دم کردن قهوه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر، زمانی که آب به دانه‌های قهوه می‌رسد، دمایی نزدیک به نقطه جوش دارد. بنابراین، ممکن است به عصاره‌گیری بیش از اندازه منجر شود و طعم قهوه را تحت‌تاثیر این اتفاق قرار دهد.

“ایوان مورا”، باریستای “کافه هولا” (Hola Coffe) در شهر مادرید است. او می‌گوید:

“در دستگاه‌های اسپرسوساز با بخار نه تنها فشار کم‌تر از اندازه است، بلکه درجه حرارت آب نیز بسیار بالا است.”

دستگاه‌های اسپرسوساز با مکانیزم بخار در زمانی که به دنبال تهیه سریع اسپرسو و با حداقل هزینه هستید، بسیار مناسب هستند. برای این که قهوه مطلوبی بتوانید تهیه کنید، بهتر است دانه‌های قهوه را در چند اندازه آسیاب کنید و هر بار آزمایش کنید تا متوجه شوید که در کدام حالت عصاره‌گیری بیش از حد رخ نمی‌دهد.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

دستگاه‌های اسپرسوساز اهرمی

دستگاه‌های اسپرسوساز با مکانیزم اهرمی به نیرویی فیزیکی برای تهیه یک شات قهوه نیاز دارند. این اسپرسوسازها به دو نوع تقسیم می‌شوند:

  • دستی
  • ارتجاعی (spring-loaded)

دستگاه اهرمی دستی معمولا دارای اهرمی است که در حالت عادی به صورت افقی است. هنگامی که آن را بالا می‌آورید، آب داغ‌‌شده را از مخزن با فشار به پودر قهوه تزریق می‌کند تا آن را اشباع کند. باریستا با حرکت این اهرم می‌تواند بر روی مدت زمان تزریق، میزان جریان و مقدار فشار کنترل داشته باشد.

در دستگاه‌های اهرمی ارتجاعی، هنگامی که اهرم بالا است، فنر داخلی دستگاه در حالت آزاد است. با پایین آوردن اهرم، فنر فشرده می‌شود و پیستون بالا می‌رود. این اتفاق فضایی را برای ورود آب به مخزن ایجاد می‌کند. کشیدن اهرم به پایین موجب می شود که بهار فشرده شود و پیستون بالا برود. این باعث ایجاد فضای درون آبریز برای ورود به آب می شود. سپس، فنر نیروی خود را آزاد می‌کند و اهرم به عقب بازمی‌گردد. این اتفاق باعث می‌شود پیستون آب را با فشار به پایین هدایت کند و عصاره‌گیری اسپرسو انجام شود.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

باریستا با استفاده از دستگاه‌های اسپرسوساز اهرمی می‌تواند بر روی فرایند تهیه قهوه کنترل داشته باشد. اگر یک قهوه به‌خصوص برای دم کشیدن به تزریقی طولانی‌تر یا عصاره‌گیری بیشتر توسط فشار نیاز داشته باشد، این کار به راحتی امکان‌پذیر است. باریستاها با خلاقیت و آزمایش، به بهترین نتیجه می‌رسند.

دستگاه‌های اسپرسوساز اهرمی ظاهری چشم‌نواز دارند و عدم وجود قطعات الکتریکی به جذابیت آن‌ها می‌افزاید. این دستگاه‌ها دیگر در کمتر جایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مسلما برای کافی‌شاپ‌های شلوغ مناسب نیستند. با این همه، اگر بخواهید از روش بخار (steampunk) برای تهیه قهوه استفاده کنید، این نوع دستگاه می‌تواند مناسب باشد.

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

اما سوال این‌جا است که چرا باید تهیه یک شات اسپرسو کاری اینچنین سخت باشد؟ دستگاه‌های اسپرسوساز اهرمی نیاز به تلاش و نیرویی فیزیکی دارند. همچنین، کسانی که از آن استفاده می‌کنند باید چگونگی کنترل متغیرها را بدانند و کنترل انسانی بر روی کل روند می‌تواند نتایجی متفاوت را در پی داشته باشد.

بیشتر دستگاه‌های اسپرسوساز اهرمی فقط یک بویلر دارند و با توجه به خنک شدن آب پیش از رسیدن به قهوه، ممکن است نتایجی متفاوت به دست آید.

“شان اوپیاوس” بنیانگذار Red Band Barista Academy در شهر کیپ شرقی آفریقای جنوبی است. از نظر او “ثبات” نتیجه ارزش دارد. شان می‌گوید: «هنگامی که برای خرید تجهیزات می‌خواهید اقدام کنید، موارد مثبت و منفی بسیاری را باید در نظر بگیرید. با این حال، برای من “ثبات در نتیجه” قطعا از مهمترین موارد است.»

شناخت انواع مختلف دستگاه‌های اسپرسوساز

دستگاه‌های اسپرسوساز پمپی

دستگاه‌های اسپرسوساز پمپی از دهه 1960 میلادی ساخته و عرضه شده‌اند و توانسته‌اند بر بازار مسلط شوند. این دستگاه‌ها با استفاده از یک پمپ الکتریکی برای هدایت آبی که گرم شده از مخزن دم کشیدن به بستر قهوه کار می‌کنند. دست یافتن به یک فشار ثابت با بهره گرفتن از یک پمپ الکترونیکی کار ساده‌ای است.

دستگاه‌های اسپرسوساز پمپی امروزه به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  • نیمه اتوماتیک
  • اتوماتیک
  • تمام اتوماتیک

هر کدام از این سه گروه نیز بر حسب تغییراتی دیگر نظیر انواع پمپ، تعداد بویلرها و قابلیت برنامه‌ریزی به دسته‌هایی فرعی تقسیم می‌شوند. در مطلب بعد پیش از بررسی مکانیزم این دستگاه‌ها، به انواع آن‌ خواهیم پرداخت. با قهوه ایلیا همراه باشید.

عضویت در خبرنامه

اگر می‌خواهید از آخرین مقالات ما و جشنواره های فروش ویژه قهوه ایلیا مطلع شوید ، ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

به جمع اعضای خبرنامه قهوه ایلیا ، خوش آمدید .

جلال رمضانی
جلال رمضانی
کارشناس مترجمی زبان انگلیسی هستم. از سال 91 درزمینه های تدریس و ترجمه فعالیت داشته و از سال 95 همکاری خود را به عنوان مترجم و کارشناس تولید محتوی با قهوه ایلیا آغاز کرده ام .

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *