شیر و تاثیرات آن در قهوه

شیر و تاثیرات آن در قهوه

دنیای قهوه با استفاده از شیر برای تهیه انواع نوشیدنی‌ها آشنایی دیرینه‌ای دارد و معمولا مردم و همچنین باریستاها برای بخشیدن طعمی بهتر به نوشیدنی‌های قهوه‌ی خود از شیر و کف شیر استفاده می‌کنند . در این مطلب سعی داریم شیر و تاثیرات آن در قهوه را بررسی کنیم . قبل از همه لازم است به چند نکته اشاره کنم .

همانطور که می‌دانید تهیه کف شیر چندان هم ساده  نیست . وجود چربی و پروتئین از اهمیت بالایی در تهیه کف شیر برخوردار است چرا که شما باید بین پروتئین‌دار بودن یا چربی‌دار بودن شیر بهترین گزینه را انتخاب کنید . شیر پروتئین‌دار باعث بهتر شدن کف و حباب‌های داخل آن می‌شود ولی چربی شیر باعث بهتر شدن رایحه آن خواهد شد که البته این دو ، تا حدودی متضاد یکدیگر اند .

ترکیبات موجود در شیر

قبل از این که بخواهیم وارد بحث شیر و تاثیرات آن در قهوه  شویم بهتر است اطلاعاتی را در مورد ترکیباتی موجود در یک لیوان شیر بررسی کنیم .

  • چربی شیر

بنابر بررسی‌های آزمایشکاهی ، شیر حدود 4 تا 5 درصد چربی دارد و البته فقط یک نوع چربی را در بر نمیگیرد بلکه ترکیبی از جندین نوع چربی را در خود جای داده است .

گلبول های چربی شیر با اندازه‌ای حدود 0.1 تا 10 میکرو دارند ، غشایی برای جلوگیری از فاسد شدن توسط آنزیم‌ها  ایجاد می‌کنند . این کار باعث حفظ ظعم شیر نیز می‌شود .

غشایی متشکل از فسفولیپید ، گلیسیرید و پروتئین که توسط تری گلیسیرید‌ها احاطه شده‌اند گلبول چربی را ایجاد می‌کنند .

شیر و تاثیرات آن در قهوه

  • پروتئین شیر

دو نوع پروتئین در شیر گاو وجود دارد . وِی و کازئین .

بعد ازفرایند هوموژنیزه کردن شیر ، پروتئین‌ها به سطح آن می‌آیند . کل پروتئین موجود در شیر تقریبا 3 تا 4 درصد است که از این میزان حدود 80 درصد کازئین و مابقی وِی است . البته این میزان در فرایندهای مختلف مانند هموژنیزه و استرلیزه متفاوت است .

در حقیقت این پروتئین شیر است که با مولکولهای قهوه واکنش می‌دهد و باعث افزایش عطر و طعم نوشیدنی کاپوچینو یا لاته شما می‌شود . هرچه قهوه گرم‌تر باشد نتیجه‌ی بهتری به دست می‌آید .

  • شیر هموژنیزه

فرایند هموژنیزه برای کاهش گلبول‌های چربی موجود در شیر استفاده می‌شود . این کار با گذر شیر از یک دریچه و تحت فشار بالا انجام می‌شود . این فرایند باعث کاهش گلبول‌های چربی شیر می‌شود . دلیل علمی آن ایجاد فضای بیشتر بر روی سطح گلبول‌ها وامکان جذب بیشتر پروتئین است .

به طور خلاصه هیچ دو پاکت شیر در دنیا مانند هم نیست بنابراین هیچ اندازه ‌مشخصی برای اضافه کردن شیر به قهوه وجود ندارد و امری کاملا سلیقه‌ای است .

شیر و تاثیرات آن در قهوه 

اکنون که شما می‌دانید در لیوان شیری که می‌خورید چه ترکیباتی موجود است ، به بررسی شیر و تاثیرات آن در قهوه می‌پردازیم .

شیر فراتر از خاصیت‌هایی ظاهری و چشایی به قهوه اضافه می‌کند که شما با حواس خود قادر به درک آن نیستید .

شیر و تاثیرات آن در قهوه

تحقیقات در حال انجام بر روی تاثیر شیر در قهوه

تحقیقاتی که اخیرا بر قهوه در مرکز تحقیقاتی نستل ( Nestle’s Research Centre ) سویس انجام شده است حاکی از آن بوده که بعد از مصرف قهوه در بدن پلی فِنول (polyphenol ) آزاد می‌شود .

سپس به بررسی تاثیر شیر و سفید کننده قهوه ( نوعی محصول برای استفاده کردن در قهوه که باعث سفید شدن آن مانند شیر می‌شود ولی لاکتوز در آن وجود ندارد و جزو لبنیات محسوب نمی‌شود ) بر این ماده (پلی فِنول ) پرداختند .

شیر و تاثیرات آن در قهوه

پلی فنول (polyphenol ) چیست ؟

پلی فنول (polyphenol ) یکی از آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه می‌باشد . این آنتی ‌اکسیدان‌ها دارای مزایای مفیدی برای سلامتی انسان هستند . پلی فنول‌ها در بدن باعث کاهش التهاب ، جلوگیری از رشد تومورها ، تعدیل سیستم ایمنی بدن ، جلوگیری از پوکی استخوان ، افزایش وزن ، محافظت از سیستم قلبی و عروقی ، حفاظت از شبکیه چشم و… می شود . دانشمندان هنوز هم در حال بررسی مفاد بیشتر آنتی اکسیدان‌ها برای بدن انسان هستند . پلی فنول در میوه ، سبزیجات ، قهوه و چای ، حبوبات و غلات وجود دارد .

نحوه انجام و نتیجه بررسی

در این آزمایش به افراد مختلف انواع نوشیدنی قهوه از قهوه‌های آماده گرفته تا نوشیدنی‌های شیردار داده شد . بعد از 12 ساعت از همه‌ی افراد نمونه‌ی خون گرفتند . مقادیر پلی‌فنول موجود در پلاسمای خون افراد اندازه گیری شد .

نتیجه آزمایش این بود که وجود شیر در قهوه بر پلی فنول موجود هیچ تاثیری ندارد ولی وجود سفید کننده قهوه باعث تاخیر در آزاد شدن آن می‌شود اما در مقدار آن تاثیری ندارد .

بهتر است قهوه را با شیر بخوریم یا نه ؟

  • اگر به دنبال کاهش وزن هستید بهتر است قهوه خود را بدون شیر و شکر میل کنید . قهوه به تنهایی کالری خیلی کمی نسبت به قهوه با شیر یا شکر دارد . در حقیقت هر فنجان قهوه ساده 4.7 کالری دارد و این مقدار شما را در کاهش وزن کمک خواهد کرد اما در تضاد با قهوه ساده ، یک فنجان قهوه با شیر یا شکر به طور حیرت آوری دارای 56 کالری می‌باشد .
  • اگر به مصرف قهوه در شب‌ علاقه دارید بهتر است آن را با کمی شیر میل نمایید . مصرف قهوه در شب هنگام باعث هوشیاری بیشتر شما می‌شود و البته بر روی خواب شما هم تاثیر گذار است . اگر به خاطر قهوه دچار بیخوابی شده‌اید به آن شیر اضافه نماید تاحدودی تاثیر آن را خنثی می‌نماید .
  • اگر از مشکل اسیدی بودن معده خود رنج می‌برید بهتر است قهوه مصرف نکنید ولی اگر علاقه به قهوه شما را از این کار منع می‌کند ، قهوه را با کمی شیر میل کنید .
  • یکی دیگر از نگرانی‌های قهوه دوستان ابتلا به سرطان مری به دلیل خوردن قهوه داغ است . با اضافه کردن مقداری شیر می‌توان از حرارت موجود در قهوه کاست و طعمی خوش به آن افزود و خطر ابتلا به سرطان نیز کاهش خواهد یافت .

شیر و تاثیرات آن در قهوه

تصمیم با شماست شیر در قهوه خود بریزید یا خیر . شاید اگر شیر را به قهوه خود اضاف کنید با ذائقه‌ی شما سازگار نباشد ولی در برخی موارد برای حفظ کلسیم بدن نیاز به افزودن شیر به قهوه دارید . در برخی موارد علاقه به شیر درقهوه وجود دارد ولی برای کاهش وزن بهتر است آن را از قهوه‌ی خود حذف نمایید . همچنین مبحثی در مورد تاثیر شیر و قهوه بر رشد قد انسان وجود دارد . پیشنهاد می‌کنم این مطلب را مطالعه نمایید .

حتما مطالعه کنید : تاثیر قهوه بر رشد قد انسان 

 

به اشتراک بگذارید:
جلال رمضانی
جلال رمضانی
کارشناس مترجمی زبان انگلیسی است . از سال 91 درزمینه های تدریس و ترجمه فعالیت داشته و از سال 95 همکاری خود را با قهوه ایلیا آغاز کرده است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *