طرز تهیه قهوه ،هرآنچه که لازم است بدانید

طرز تهیه قهوهطرز تهیه قهوه

یکی از مواردی که آموختن آن و پیداکردن مهارت در آن باعث می‌شود فرد با  قهوه، این نوشیدنی دوست داشتنی لحضاتی خاطره انگیز و دلچسب را رقم بزند ، یادگیری طرز تهیه قهوه است . پس دانستن روش تهیه قهوه می تواند بسیار کاربردی و مفید باشد . با ما در قهوه ایلیا همراه باشید تا مواردی را برایتان بازگو کنیم که کمتر کسی در ایران آن ها را میداند و به آن ها توجه میکند.

روش مورد علاقه شما برای تهیه یک فنجان قهوه چیست؟ آیا می خواهید یک فنجان قهوه دلچسب برای صبحانه بنوشید ؟ یک کاپوچینو پر از کف برای بعد از ظهر چه طور؟ اون رو سرد دوست دارید یا داغ ؟با تاثیر گذاری کم یا زیاد ؟ روش شما ، باید برمبنای نیاز های شما و ویژگی های قهوه تان باشد ، در اصل نمیتوان گفت یک روش ثابت برا همه وجود دارد . اما میتوان گفت رعایت اصول و قوائد برای همه یکسان است .

نکات مهم در طرز تهیه قهوه :

تجهیزات :

در ابتدا مطمئن شوید که همه تجهیزات شما – از آسیاب قهوه تا فیلتر قهوه سازتان کاملا تمیز باشد . آن ها را با آب داغ تمیز بشویید و یا کاملا آن ها را پاک کنید و سپس با یک حوله خوب آن ها را خشک کنید . این موضوع بسیار حائز اهمیت است که هیچ اثری از روغن قهوه باقی نمانده باشد ، چون در آینده باعث میشود که قهوه شما طعم و مزه ای تغیر یافته و تلخ تر پیدا کند .

قهوه :

یک فنجان قهوه عالی ، از دانه های مرغوب قهوه ساخته می شود . کیفیت و طعم و مزه قهوه شما فقط به طرز تهیه شما بستگی ندارد بلکه به نوع دانه ای که انتخاب می کنید نیز وابسته است  ، اینکه از بین انواع قهوه کدام یک را انتخاب می کنید ، عربیکا و یا ربوستا ؟  یا دانه قهوه تان دارای چه درجه ای از رست می باشد . برای اطلاع از انواع درجه رست قهوه به مقاله ، فرایند رست قهوه مراجعه نمایید .

برخی از عوامل موثر بر طعم و عطر قهوه عبارتند از :

  • کشور  و منطقه تولید  کننده قهوه کجاست ؟
  • دانه قهوه ، ترکیبی از چند دانه است و یا یک نوع دانه است ؟
  • درجه رست مورد علاقه شما ، که دارک ، مدیوم و یا لایت باشد ؟
  • نحوه آسیاب کردن شما چگونه بوده است ؟

طرز تهیه قهوه

در حالی که انتخاب های فراوانی وجود دارد ، به یاد داشته باشید که هیچ درست یا غلطی وجود ندارد ، مثلا شما می توانید یک قهوه دارک ویژه اسپرسو را با دستگاه قطره ای برقی تان درست کنید و از طعم و مزه ان لذت ببرید . این باور که یک نوع قهوه مخصوص یک نوع دستگاه است کاملا غلط است ، شما از هر نوع قهوه ای که دوست داشته باشید با در نظر گرفتن  نوع دستگاه و طرز تهیه قهوه تان می توانید استفاده نمایید فقط کافی است که قهوه را با توجه به این دو پارامتر آسیاب کنید.

تازگی قهوه :

خریدن قهوه تازه رست شده !! قهوه تازه رست شده یکی از پارامتر های ضروری برای داشتن یک فنجان قهوه خوشمزه است ، به همین منظور در هربار خرید مقدار کمی قهوه خریداری نمایید تا زیاد مانده نشود (زمان ایده آل برای خرید ،تقریبا هر دو هفته یکبار ) . در آینده مطلبی در مورد نحوه نگهداری قهوه برایتان خواهیم نوشت .

نکته : لطفا هیچگاه از قهوه ای که یک بار آن را دم کرده اید ( تفاله قهوه ) دوباره استفاده نکنید ، زیرا در همان دفعه اول تمامی مواد مفید قهوه از آن خارج شده است و برای بار دوم فقط سیاهی و تلخی است که نسیب شما می شود . ولی اگر می خواهید از تفاله قهوه تان نهایت استفاده را ببرید می توانید مقاله 11 کاربرد تفاله قهوه را مطالعه نمایید .

آسیاب قهوه :

یکی از نکات کلیدی در طرز تهیه قهوه ، آسیاب کردن قهوه است . اگر شما دانه قهوه خریداری نموده اید همیشه سعی کنید آن ها را درست قبل از تهیه قهوه تان آسیاب کنید ، با این شیوه همیشه میتوانید از حداکثر تازگی بهره ببرید . آسیاب های قهوه دندانه ای و آسیاب های قهوه دستی به دلیل آسیاب کردن یکنواخت بهترین گزینه ها برای استفاده شخصی هستند . برای آشنایی بیشتر با انواع آسیاب می توانید به مقاله آسیاب قهوه ( coffee grind ) مراجعه نمایید. از آسیاب های تیغه ای ، بهدلیل آسیاب غیر یکنواخت و بعضا بسیار ریز کمتر استفاده می شود .

طرز تهیه قهوه

نکته ای که در اینجا بسیار اهمیت دارد و حتما باید به آن دقت کنید ، میزان آسیاب قهوه است، زیرا بر طعم و مزه قهوه بسیار تاثیر گذار است . اگر قهوه شما بسیار تلخ است، دلیلش عصاره گیری بیش از اندازه از پودر قهوه است که نتیجه بسیار ریز آسیاب شدن قهوه می باشد . اگر هم قهوه شما طعم و مزه خوبی ندارد به دلیل عصاره گیری بسیار کم از قهوه می باشد که نتیجه درشت آسیاب شدن قهوه است . برای آشنایی بیشتر با میزان آسیاب کردن قهوه می توانید از لینک کناری همین صفحه بخش دانستنیهای ابتدایی قهوه ! استفاده نمایید .

در هنگام خرید قهوه آسیاب شده از فروشگاه این نکته را مد نظر داشته باشید که حتما به فروشنده طرز تهیه قهوه خود را بگوید تا وی با توجه به نوع دستگاه شما ، قهوه را برایتان آسیاب نماید ، تا بتوانید بهترین طعم و مزه را از قهوه ای که خریداری میکنید بدست آورید .

آب :

آبی که شما برای تهیه قهوه از آن استفاده میکنید در کیفیت قهوه تان بسیار تاثیر گذار است . اگر آب شرب شما حاوی املاح بسیار زیاد است و یا اینکه طعم خوبی ندارد و یا درکل خودتان میدانید که آب مناسبی نیست بهتر است از آب معدنی و یا ابی که دوباره تصفیه شده است و کاملا شیرین و باکیفیت است استفاده کنید .اما طبق تجربه شخصی بهترین آب برای تهیه قهوه آب معدنی است ، کافی ست شما هم فقط یکبار امتحان کنید.

نکته : اگر اب شما کمی املاح دارد میتوانید قبل از استفاده آن را بجوشانید ولی این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که حتما برای تهیه قهوه از آب سرد استفاده کنید ، پس بعد از جوشاندن آب بگذارید تا کاملا سرد شود .

نسبت قهوه به آب :

طرز تهیه قهوهیک راهنمای کلی ،  به ازای هر 180 میلی لیتر آب یک یا دو قاشق غذاخوری قهوه کافی است ، البته میزان قهوه را میتوان باتوجه به طعم و مزه ای که انتظار داریم در این رنج کم یا زیاد کنیم ، مثلا برای داشتن قهوه ای غلیظ از دو قاشق غذاخوری قهوه استفاده کنیم .توجه به این نکته نیز مهم است که در بعضی از روش های دم کردن قهوه اب تبخیر بالاتری دارد ، به همین دلیل میزان کم تبخیر را در اندازه گیری آب نیز در نظر بگیرید.

دمای آب :

قهوه ساز شما باید دمای آب را بین 90 تا 95 درجه سانتیگراد حفظ نماید تا عصاره گیری از قهوه به بهترین شکل انجام گیرد . دمایی پایین تر از این میزان با کاهش عصاره گیری باعث می‌شود قهوه شما بسیار بی مزه گردد، همچنین دمایی بالاتر از دمای ذکر شده باعث کاهش کیفیت طعم قهوه می‌شود .

اگر شما از روش های دستی دم کردن قهوه (مانند فرنچ پرس ) استفاده می‌کنید ابتدا آب را کاملا به جوش آورید ، البته نه بیش از حد ، سپس منبع حرارت را خاموش کنید و بگذارید آب به مدت 1 دقیقه خنک شود سپس آن را به قهوه تان اضافه نمایید.

مدت زمان دم کردن :

مدت زمانی که قهوه و آب با هم در تماس هستند یکی دیگر از مواردی مهمی است که در کیفیت نهایی کار تاثیر بسزایی دارد .

در قهوه ساز های قطره ای زمان تماس باید حدود 5 دقیقه باشد ، اگر شما قهوه خود را با استفاده از فرنچ پرس و یا در کل قهوه ساز های پیستونی تهیه می نمایید مدت زمان تماس باید بین 2 – 4 دقیقه باشد و اگر از اسپرسو ساز ها استفاده می‌کنید  زمان تماس کافی است بین 20 تا 30 ثانیه باشد ، البته در اسپرسو ساز های گازی یا همان موکا پات ها این زمان از اولین ورود قهوه به مخزن شروع می‌گردد .

نوشیدن بلافاصله بعد از دم کردن :

اگر شما قهوه تان را سریع مصرف کنید ، شما یک لیوان قهوه گرم ، خوشمزه ودلچسب را تجربه کرده اید ولی هرچقدر از زمان دم شدن قهوه شما بگذرد و قهوه کم کم دمای خود را از دست دهد ، طعم و مزه ابتدایی نیز از دست می رود .

اگر شما میخواهید قهوه تان را 10 دقیقه بعد ازدم شدن بنوشید باید بگذارید دمای دم شدن آن به 105 تا 115 درجه سانتیگراد برسد که اولا در دستگاه های برقی این امر امکان پذیر نمیباشد و ثانیا همانطور که گفته شد بالارفتن دما بیش از 95 درجه سانتیگراد باث تلخ شدن بسیار زیاد قهوه میشود .

پس لطفا ، قهوه تان را بلافاصله بعد از دم کردن بنوشید .

از نوشیدن قهوه تان لذت ببرید !

طرز تهیه قهوه

حال که با طرز تهیه قهوه به طور عمومی آشنا شدید ، میتوانید یک فنجان قهوه دلچسب و خوشمزه برای خودتان و عزیزانتان آماده کنید ، اما در نظر داشته باشید که بعد از دم کردن قهوه مهم ترین قسمت نوشیدن آن است ، سعی کنید از لحظه لحظه زندگیتان لذت ببرید ، سعی کنید نوشیدن فنجان قهوه ای را که برای آن وقت گذاشته اید را با تمام وجود حس کنید ، عطر و طعم و رنگ و تک تک جزئیات دیگرش را .

لبخند بزنید و قهوه دلچسبتان را نوش جان کنید و به یاد داشته باشید که ، همیشه شادابی پس از چشیدن تلخی است .

نکته : برای یاد گیری طرز تهیه قهوه با دستگا ههای مختلف میتوانید به بخش روش های دم کردن قهوه مراجعه نمایید .

منبع نوشته : How to Brew Coffee

10 دیدگاه ها

  1. رضا گفت:

    ممنون بابت مطلب کامل و جامعی که تهیه کردید

  2. حسین گفت:

    سلام با دستگاه اسپرسو ساز صنعتی گاهی قهوه ای که درست میکنیم فوم بلافاصله میخوابد و نشست میکند علت چیست ممنون

    • فاطمه صالحی گفت:

      سلام
      طبق تجربه شخصی بنده
      پیش گرم کردن فنجان شیشه ای قبل از ریختن قهوه ، به این صورت که قبل از اینکه شروع کنید به ریختن قهوه داخل لیوان مقداری از اب جوش خود دستگاه را داخل لیوان بریزید و بگذاریدکمی بماند این کار سبب می‌شود وقتی قهوه وارد فنجان میشود دمایش به صورت ناگهانی کاهش پیدا نکند و فوم روی قهوه هم پایین نمی آید

    • محسن مداحی محسن مداحی گفت:

      حسین جان سلام.
      اگر از دستگاه صنعتی استفاده می کنید حتماً به کوبیدن قهوه با تمپر صنعتی دقت کنید.اگر قهوه به خوبی کوبیده نشه رقیق شده و خامه قهوه سریع از بین می رود.
      نکته ی دوم که بسیار قابل توجه , نوع ترکیب دانه های قهوه است.دقت کنید که بعضی از قهوه ها مانند عربیکای هند یا ربوستای اندونزی دارای خامه ی خوبی هستند و قهوه ای مانند عربیکای برزیل خامه ی خوبی نداره.
      نکته ی سوم که بسیاری از افراد به اون توجه کافی نمی کنند درجه ی آسیاب کردن قهوه است.اگر فقط کمی درجه ی آسیاب قهوه ی شما درشت باشد خامه ی قهوه خیلی سریع از بین می رود.
      امیدوارم که با توجه به نکته های فوق از نوشیدن قهوه ی خود لذت ببرید.

  3. مسعود گفت:

    سلام و درود

    کودوم قهوه ها فوم بیشتری دارن ؟؟؟

    و بخوام قهوه خیلی تلخ نشه و طعمی بسیار عالی داشته باشه ترکیب کودوم قهوه ها رو به من پیشنهاد میدید ؟؟؟ منظورم ترکیب یک نوع قهوه مدیوم و یک نوع قهوه دارک هست یا پینهاد خودتون ؟؟؟

    یه دستگاه اسپرسوساز برقی خونگی دارم 15 بار هست برا این میخوام

    و سوال آخر

    از اونجایی که قهوه های تو ایران همگی به یه روش خیلی داغون و سنتی بو داده میشن ( همه رو میریزن توی یه دیگ بازگ و هم میخوره زیرش شعله هست تا بو داده بشه )

    و اکثرا کیفیت قهوه بو داده شده خیلی داغون میشه و دون قهوه میسوزه

    بنظرتون انتخاب دون قهوه موکیتو ایتالیا بهتر نیست ؟؟؟ چون از این قهوه پیدا کردم و عطر و بوی خوبی داشت

    یا این که همون قهوه های روست شده تو ایران رو چون تازه هستند پیشنهاد میدید ؟؟؟

    سپاس

    • قهوه ایلیا قهوه ایلیا گفت:

      مسعود جان سلام.
      تا 2 سال پیش تمام قهوه ها به همین روشی که شما گفتید تفت داده می شد ولی در حال حاضر بیشتر از 70 درصد قهوه ها با دستگاه های رستر صنعتی تفت داده شده و دارای کیفیت بسیار خوبی هستند.دان قهوه های خارجی به علت وارداتی بودن دارای قیمت زیادی هستند و در ترکیب آنها بیشتر از 70 درصد از قهوه عربیکا استفاده می شود و اغلب ترش مزه هستند.
      برای اینکه تلخی مورد شما تامین شود باید از قهوه با درجه دارک استفاده کنید و برای اینکه قهوه ای با کافئین زیاد داشته باشید باید از قهوه های ربوستا با درجه مدیوم یا مدیوم دارک استفاده کنید.
      برای مثال یک ترکیب خیلی خوب ترکیب 70 -30 است یعنی 70 درصد قهوه ربوستا (بهتر است در این قسمت از قهوه های ربوستا با درجه مدیوم استفاده کنید ) و 30 درصد قهوه عربیکا ( بهتر است در این قسمت از قهوه های عربیکا با درجه ی مدیوم دارک استفاده کنید ).در این ترکیب هم کافئین قهوه مورد نظر است و هم عطر و بوی قهوه.
      دقت کنید که هرچه قهوه تیره تر می شود میزان تلخی آن زیاد می شود و از کافئین آن کاسته می شود.
      اگر مایل به استفاده از قهوه های ایتالیایی هستید از برند ایلی و یا لاوازا استفاده کنید.
      برای دریافت اطلاعات کامل در مورد تفت قهوه به قسمت دانستنیهای باریستا مراجعه کنید.

  4. مسعود گفت:

    سپاس از راهنماییتون

    پس برای یک طعم ملایم و خوشمزه ترکیب 70 به 30 رو پیشنهاد میدید ؟؟؟

    =============================

    این متن خیلی منو اذیت کرد !!!

    واقعا هم همینطور هست

    متاسفانه سوء استفاده میکنن از هرچیزی تو ایران !!!

    فروش قهوه 35 هزارتومانی به قیمت 120 هزار تومان !!!

    http://gg.gg/coffee1000

    • علی شمس علی شمس گفت:

      بله مسعود جان ، به طور دقیق تر برای مصرف صبحانه ترکیب 70 به 30 بسیار مناسب است و برای عصرانه ترکیب 50 به 50
      در مورد این موضوع هم که قهوه 35 هزارتومانی را 120 هزار تومان به فروش میرسانند هم این صحبت هارا تایید میکنیم و هم رد
      تایید میکنیم از این جهت که بسیارند افرادی که در بازار دانه های نا مرغوب و بی کیفیت را خریداری میکنند به همان روش قدیمی و ناصحیحی که خودتان اشاره کردید رست میکنند و با قیمتی بسیار بالاتر به مشتری تحویل میدهند .
      اما رد میکنیم از این جهت که ما خودمان در قهوه ایلیا همیشه تلاش کرده ایم بهترین دانه خام قهو ه را با دستگاه های مدرن رستر قهوه ، رست کنیم و به بازار عرضه نماییم
      که خدارا شکر کم کم مشتریان متوجه تفاوت ها در کیفیت نهایی قهوه میشوند و با فرهنگ سازی دست سود جویان از این بازار کوتاه میشود ، از طرف دیگر این موضوع که قهوه با قیمت 35 هزار تومان ، 120 هزار تومان فروش میرود عمومیت ندارد و ما امیدواریم تمام کسبه انصاف را رعایت کنند.

  5. مسعود گفت:

    سلام و درود

    از اونجایی که شما به قهوه جوش های موکا اکسپرس دسترسی دارید

    میخواستم بدونم که قهوه جوش 1 کاپ و 2 کاپ و 3 کاپ و 4 کاپ به ترتیب هر کدام با چند گرم پودر قهوه داخلشون پر میشن ( خیلی برام مهمه بدونم )

    و ایا منطقی هست که قهوه جوش 4 کاپ خرید اما اندازه 2 کاپ داخلش پودر قهوه و و اب ریخت یعنی برای دو نفر مثلا ؟؟؟

    یا منطقی تر این هست که به اندازه استفاده مثلا یک 2 کاپ خرید و برا دو نفر استفاده کرد

    با سپاس

    • علی شمس علی شمس گفت:

      با سلام خدمت شما
      در پاسخ به سوال اول ، به طور استاندارد برای ازای یک نفر 8 الی 10 گرم قهوه باید استفاده شود که به تبع برای یک اسپرسو ساز 2 نفره این مقدار دوبرابر خواهد شد .
      در پاسخ به سوال دوم باید بگوییم که خیر ، استفاده از یک اسپرسو ساز 4 نفره جهت تهیه قهوه برای دو نفر اصلا منطقی نیست زیرا شما به اندازه دو نفر قهوه میریزید و همین امر باعث میشود قهوه خروجی شما کاملا آبکی شده و دستگاه نتواند به طور کامل اصطلاحا شیره قهوه را خارج کند.
      در صورت وجود هر گونه سوال دیگر بفرمایید تا راهنمایی کنیم

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *